Υπό διάλυση το Θριάσιο Νοσοκομείο

Δραματική η έλλειψη προσωπικού! Μόνο δύο νοσηλεύτριες για 13 ασθενείς στη μονάδα αιμοκάθαρσης

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Θριάσιου Νοσοκομείου προκαλεί η δραματική έλλειψη προσωπικού, με συνέπεια να υπάρχουν βάρδιες με μόνο δύο νοσηλεύτριες για 13 αιμοκαθαιρόμενους, όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τρεις. Ειδικότερα για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού προβλέπεται η παρουσία ενός νοσηλευτή ανά τρία έως τέσσερα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, δηλαδή στα 13 μηχανήματα ΜΤΝ που διαθέτει το Θριάσιο θα πρέπει να υπάρχουν τρεις ή τέσσερις νοσηλεύτριες ανά βάρδια.

Σήμερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Θριασίου εργάζονται συνολικά οκτώ μόνιμες νοσηλεύτριες -εκ των οποίων η μία είναι σε άδεια εγκυμοσύνης-, τρεις μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός. Την ίδια ώρα οι τακτικές και έκτακτες συνεδρίες αιμοκάθαρσης έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το 2017 και κατά 67% σε σχέση με το 2016.

«Αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις περικοπές κανονικών αδειών και ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων, να υπάρχουν βάρδιες όπου μόνο δύο νοσηλεύτριες έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη για δεκατρείς αιμοκαθαιρόμενους», όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του Θριασίου. «Στην ιατρική υπηρεσία συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μοναδικού -επικουρικού- παιδοψυχιάτρου, με περισσότερες από 2.000 τακτικές επισκέψεις ετησίως, που απολύεται στις 31 Δεκεμβρίου και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου» αναφέρει το σωματείο εργαζομένων.