Προς νέο τηλεοπτικό τοπίο!

Στη Motor Oil το 50,1% των μετοχών του Alpha. Ακόμη ένα βήμα για πλήρη συγχώνευση με το Star

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Ραγδαίες εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο! Μέσω ενός πολυδαίδαλου σχήματος, η εισηγμένη Motor Oil (Ελλάς) της οικογένειας Βαρδινογιάννη αποκτά και επίσημα τον έλεγχο (50,1% των μετοχών) του τηλεοπτικού σταθμού Alpha καθώς και των ραδιοφωνικών σταθμών Alpha 98,9 στην Αττική και Alpha 96,5 στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, η θυγατρική της Motor Oil, κυπριακή εταιρία SEILLA ENTERPRISES LIMITED, απέκτησε το 50% συν δύο μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Η διαχείριση των τριών περιουσιακών στοιχείων, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η διοίκηση της Motor Oil, θα γίνεται από κοινού με τον Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος διατηρεί το 49,9% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και το δικαίωμα ψήφου, ενώ τον διευθύνοντα σύμβουλο θα τον ορίσει η πλευρά της Motor Oil!

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Motor Oil, το τίμημα ανέρχεται στα 21.700.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 23.000.000 ευρώ. Πάντως, η αγορά πακέτου μετοχών του Alpha, οι οποίες ανήκαν στον πρόεδρο του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, από τον όμιλο Βαρδινογιάννη σηματοδοτεί και επίσημα τη συγχώνευση των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star. Ως γνωστόν, από το καλοκαίρι του 2018 οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί Star και Alpha συστεγάζονται στο κανάλι της Κάτω Κηφισιάς.

«Συγκατοίκηση»

Συγκεκριμένα, από τους θερινούς μήνες οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί Star και Alpha «συγκατοικούν», με τον ενημερωτικό τομέα του σταθμού της Κάντζας να έχει μεταφερθεί στο κτίριο της Κηφισιάς. Εκτός, όμως, από τη «συγκατοίκηση», πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και μετεγγραφή των περισσότερων εργαζομένων από την εταιρία παραγωγής του Alpha Plus Productions στην εταιρία παραγωγής συμφερόντων του Star Green Pixel Productions, ενώ στην πρώτη παρέμειναν ελάχιστοι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, χθες στις 6 το απόγευμα ήρθε και το επίσημο δελτίο Τύπου της εξαγοράς και από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, που ανέφερε: «Ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, ο πρώτος σε τηλεθέαση τηλεοπτικός σταθμός της χώρας, περνάει σε μια νέα εποχή. Σήμερα, που οι συνεργασίες καθορίζουν τις δυναμικές του τώρα και αποτελούν πρόκριμα για το αύριο, ο ALPHA κοιτάει μπροστά θέτοντας υψηλούς στόχους για την επόμενη μέρα». Και συνεχίζει στον ίδιο τόνο: «Η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED (AMG) ανακοινώνει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη SEILLA ENTERPRISES LIMITED (100% θυγατρική της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.), ούτως ώστε να συμμετέχουν απευθείας και μέσω κοινής εταιρίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA), ύψους 19,9 εκατ. ευρώ. Μέσω της νέας μετοχικής του σύνθεσης και της στρατηγικής συμμαχίας της SEILLA ENTERPRISES LIMITED και της AMG, ο ALPHA ενισχύεται και βάζει τις βάσεις για να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αναπτυξιακό σχέδιο στην ελληνική τηλεόραση.

Με αυτά τα δεδομένα θα παραμείνει πρωταγωνιστής και τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, προσφέροντας στον Ελληνα τηλεθεατή ποιοτικό πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα».
Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής που εξαρτάται από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την εισροή επιπλέον χρηματοδότησης προς διευθέτηση ήδη υφιστάμενων απαιτήσεών του, ο ALPHA θα ενισχυθεί με συνολικά κεφάλαια ύψους 29,6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεών του στην Παλλήνη Αττικής, για την ενίσχυση των επενδύσεών του στο πρόγραμμα και κυρίως στον τομέα της μυθοπλασίας, και για τη μείωση των υποχρεώσεών του. Η διοίκηση του ALPHA θα ασκείται από κοινού από τη SEILLA ENTERPRISES LIMITED και την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED».

Ενδιαφέρον έχει από την ανακοίνωση της Μotor Oil το κάτωθι σημείο, το οποίο θα καθορίσει ουσιαστικά το πρόγραμμα του καναλιού: «Η διοίκηση των εταιριών NEVINE HOLDINGS LIMITED, ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. θα ασκείται από κοινού αφενός από τη θυγατρική εταιρία της Motor Oil SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά για όσο διάστημα το ποσοστό της ALPHA MEDIA GROUP LIMITED στην ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε υπερβαίνει το 33,4%. Την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης θα την έχει ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος θα ορίζεται από τη SEILLA ENTERPRISES LIMITED. Ως αποτέλεσμα των ως άνω συναλλαγών, ο έλεγχος των ως άνω εταιριών θα ασκείται από κοινού, αφενός από τη SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά».