Η υπερχρήση αντιβιοτικών είναι ολέθρια

Δωρεάν εμβολιασμός για την πνευμονία

Ο πλημμελής εμβολιασμός κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, προκαλεί χιλιάδες θανάτους από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σοβαρή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικό οίδημα και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού συμβάντος. Παρόλο που αυτά τα επεισόδια μπορεί να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό, χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσούν και πεθαίνουν αδικαιολόγητα. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, είναι δωρεάν για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και για ενήλικες από 18-65 ετών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι καπνιστές και οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Μόνο μία φορά

Να σημειωθεί ότι το νέο εμβόλιο γίνεται μία φορά και ο πολίτης είναι καλυμμένος για όλη του τη ζωή. Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με την Παρασκευή Κατσαούνη, πνευμονολόγο και εκπρόσωπο της ΕΠΕ, και τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο, όπου ανακοινώθηκε η συμμετοχή της ΕΠΕ, για 6η συνεχή χρονιά, ως θεσμικού εταίρου, στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας στις 11 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή της ΕΠΕ γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας της «Μεγαλώνουμε με υγεία», με κεντρικό σύνθημα «Εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας - Κάνουμε την πρόληψη, πράξη ζωής».