ΝΔ: «Ναι» στην αναθεώρηση

Συνέχεια και χθες στις κόντρες γύρω από τις αλλαγές στο ΣύνταγμαΝαρκοθετημένη δείχνει από την εκκίνησή της η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς στην επιχείρηση αλλαγής ατζέντας της κυβέρνησης η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει με βαριά καρδιά, ενώ ταυτόχρονα οι δύο πλευρές πετροβολούν η μία την άλλη για μικροπολιτικά παιχνίδια, χωρίς να δείχνουν διάθεση συναίνεσης στη Βουλή για να προχωρήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας. 

Ελάχιστα 24ωρα προτού κατατεθεί η πρόταση από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -πληροφορίες λένε ότι θα την υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς στις 12 Νοεμβρίου θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, Μαξίμου και Μοσχάτο επιδίδονται σε χαρτοπόλεμο αντεγκλήσεων. Η απόφαση της Ν.Δ. να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία -κάτι που έως προχθές δεν ήταν σαφές- και να καταθέσει τη δική της πρόταση, σύμφωνα με την οποία ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ την από κοινού ψήφιση των υπό αναθεώρηση άρθρων που προτείνουν και τα δύο κόμματα, ώστε η σύνθεση της επόμενη Βουλής με απλή πλειοψηφία να αποφασίσει την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, έδωσε το έναυσμα στο Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορήσει τη Ν.Δ. για «αμηχανία», ενώ ο Νίκος Βούτσης εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «διαδικαστικές πολιτικές πιρουέτες».

«Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της Ν.Δ. είναι καλοδεχούμενη» σχολίασε το πρωθυπουργικό επιτελείο. «Θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του» ήταν η απάντηση της Ν.Δ. Την ερχόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπου και θα παρουσιάσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ γενικός εισηγητής στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ορίστηκε ο Κώστας Τασούλας.

Στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Μητσοτάκη συνδράμουν και οι ΑΝ.ΕΛ. Ο Θόδωρος Τοσουνίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι για τους ΑΝ.ΕΛ. η αναθεώρηση του Συντάγματος «αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από την ασφυξία των Μνημονίων», επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι αρνείται να στηρίξει τη διαδικασία. Πάντως, μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους φρόντισε να στείλει η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δήλωσε ότι «η αγαστή και δημιουργική μεταξύ τους συνεργασία βοηθά στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και τη διατήρηση των παραδόσεών μας». Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα συμμετάσχει στη διαδικασία, ωστόσο πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσαν διμέτωπες βολές τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ο επικοινωνιακός φερετζές της αρένας λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ της δίψας για εξουσία του κ. Μητσοτάκη».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα