Η Ρωσία θέλει να μπλέξει την Αθήνα στην κόντρα της με τον Βαρθολομαίο

Αλλαγή σκακιέρας και πολιτικοποίηση του ουκρανικού ζητήματος επιχειρεί η ΡωσίαΤο Πατριαρχείο της Μόσχας, αδυνατώντας να ξεδιπλώσει μια ισχυρή επιχειρηματολογία που εδράζεται σε κανονικά και εκκλησιαστικά επιχειρήματα, ζήτησε την παρέμβαση του ρωσικού κράτους. Πράγματι, η βοήθεια ήρθε από πλέον ισχυρό παράγοντα, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε φόρουμ στη Μόσχα στο οποίο συμμετείχαν αντιπρόσωποι της ρωσικής διασποράς, κατήγγειλε ότι όποιες προσπάθειες υπάρχουν για πολιτικοποίηση των εθνοτικών και διαθρησκευτικών σχέσεων έχουν σοβαρές συνέπειες. «Δυστυχώς, προσπαθούν τώρα να σπάσουν αυτούς τους δεσμούς, να προκαλέσουν διχασμό με βάση την εθνοτική καταγωγή. Θέλω να τονίσω ένα πράγμα: Η πολιτικοποίηση τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων είχε πάντα πολύ σοβαρές συνέπειες, κυρίως για εκείνους που το κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, αλλά όποιος διαβάζει ανάμεσα από τις γραμμές και πίσω από τις λέξεις αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί έμμεση και φωτογραφική αναφορά στην υπόθεση της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του Πούτιν σε «διχασμό με βάση την εθνοτική καταγωγή» («to cause division based on ethnic origin») την ώρα που το Πατριαρχείο της Μόσχας πολιτεύεται σκληρά στη βάση του εθνοφυλετισμού, δηλαδή τη σύνδεση έθνους και Εκκλησίας, παρότι ο εθνοφυλετισμός έχει κριθεί ως αίρεση από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ομοίως το Κρεμλίνο ακολουθεί ακόμα εξωτερική πολιτική με πανσλαβιστικά κριτήρια και θεωρεί τους Ουκρανούς υποτελή λαό που χρήζουν πολιτικής πατρωνίας και εκκλησιαστικής επικυριαρχίας.

Στο μεταξύ, εξωθεσμική πολιτική παρέμβαση της Αθήνας προς το Φανάρι για το ουκρανικό ζήτημα ζητά το Πατριαρχείο της Μόσχας μέσω της ρωσικής πρεσβείας. Ο Ρώσος πρέσβης συναντήθηκε την Τρίτη με τον αρμόδιο για τα εκκλησιαστικά ΥΦΥΠΕΞ Μάρκο Μπόλαρη, στον οποίο παρέδωσε την ανακοίνωση του ρωσικού Πατριαρχείου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας, ζητώντας «την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανησυχία της ρωσικής πλευράς περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία». Ουσιαστικά οι Ρώσοι ζητούν από την Αθήνα να παρέμβει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το Ουκρανικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα