Ο Ερντογάν τώρα «γκριζάρει» Σαμοθράκη, Ικαρία, Κάρπαθο

Σε παραλήρημα ο «σουλτάνος», αποκάλεσε «ληστές» τους Ελληνες. Γελοιότητες και με την πρέσβειρα της Τουρκίας στην ΟυγκάνταΣτα όρια μιας επικίνδυνης… γελοιότητας κινείται πλέον η τουρκική εξωτερική πολιτική. Από τη μια, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακαλύπτει «πειρατές» (ληστές, για την ακρίβεια) στο Αιγαίο, αναφερόμενος στους Ελληνες (!), από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου «ξηλώνει» την πρέσβειρα της Τουρκίας στην Ουγκάντα γιατί τόλμησε να εμφανιστεί σε εκδήλωση με αρχαιοελληνικό μανδύα που παρέπεμπε στην Ωραία Ελένη! Κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής προκλητικότητας ήταν η απαίτηση της Αγκυρας να μη συμπεριληφθούν στην άσκηση «Παρμενίων» η Σαμοθράκη, η Ικαρία και η Κάρπαθος! Πρώτος συνέχισε τον ανθελληνικό χορό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης ενός νέου πολεμικού σκάφους στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε: «Η αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας αυξάνεται με κάθε νέο σκάφος που εντάσσεται στον στόλο μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε προσπάθειες για τη μετατροπή της Τουρκίας σε χώρα που δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανοίγεται στη θάλασσα. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση ενέργειες που έχουν στόχο τον έλεγχο των πηγών ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου, παραγνωρίζοντας την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν». Και αν οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν στον πυρήνα τους κάποια σοβαρότητα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινήθηκε στα όρια της γραφικότητας, ανακαλώντας από τη διπλωματική αποστολή της χώρας του την Τουρκάλα πρέσβειρα Σεντέφ Γιουβαζάλπ στην Ουγκάντα, μετά την εμφάνιση της τελευταίας με ένδυμα που παρέπεμπε σε αρχαία ελληνική χλαμύδα, στους εορτασμούς των 95 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η εθνικιστική εφημερίδα «Sozcu» δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της τις φωτογραφίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι η Γιαβουζάλπ ντύθηκε Ωραία Ελένη, ενώ ο άγνωστος συνοδός της παρίστανε τον Δία. «Τεράστιο σκάνδαλο την Ημέρα της Δημοκρατίας: Η πρέσβειρα ήταν η Ελένη και ο βοηθός της ο Δίας» είχε τίτλο η εφημερίδα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η τιμωρία της! Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογά και του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας περί Αιγαίου, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που πρεσβεύει η Ελλάδα».

—-

«Ασπίδα» από τις συμμαχικές δυνάμεις για το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, σε συνεργασία με την εταιρία πετρελαίων του Κατάρ. Ηδη, το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρίας πέρασε προχθές το πρωί το Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο, με κατεύθυνση το λιμάνι της Λεμεσού, όπου το αναμένουν τα συνοδευτικά πλοία. Στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ έχουν συγκεντρωθεί οι στόλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου αλλά και της Τουρκίας, ενώ παρόν είναι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τουρκικές απειλές εναντίον του Οικοπέδου 10 δεν θα λάβουν σάρκα και οστά, καθώς οι ΗΠΑ φέρεται ότι έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι το γεωτρύπανο της ExxonMobil είναι υπό αμερικανική προστασία. Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries, αναμένεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου.

Σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργήσει στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου -κυρίως στην Αρκτική- και διαθέτει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις. Είναι ικανό να λειτουργεί σε βάθη νερού έως 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας (3.048 μ.). Εχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και έχει και ελικοδρόμιο. Το γεωτρύπανο αναχώρησε από τις Κανάριες Νήσους, φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα