Μειώνονται δραματικά οι χειρουργοί στην Ελλάδα της κρίσης

Από 2.138 που ήταν το 2010, ελαττώθηκαν σε 1.583 το 2017

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία για τους Ελληνες χειρουργούς, καθώς συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός τους εξαιτίας της μετανάστευσης στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του Ελληνα ασθενούς. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στο σύνολο 42.233 ιατρών σε όλη την επικράτεια η δύναμη των εγγεγραμμένων με ειδικότητα γενικού χειρουργού το 2010 ήταν συνολικά 2.138 ιατροί (1.934 άνδρες, 204 γυναίκες) σε σχέση με το 2017 που είναι 1.583 (1.366 άνδρες, 217 γυναίκες).

Το σύνολο των ειδικευομένων της χειρουργικής το 2010 ήταν περίπου 1.000 ιατροί, ενώ σήμερα 1.000 είναι οι ειδικευόμενοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Τα παραπάνω στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της 2ης Ημερίδας Επαγγελματικού Συμβουλίου Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Αθηνών, δρ Μιλτιάδης Παπασταματίου MD, PhD (Ath), ιατρός - διευθυντής Χειρουργικής ΕΣΥ.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στα μεταμοσχευτικά κέντρα, οι ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές σε μερικά από αυτά, η δυσχέρεια των υπηρεσιών γενικότερα στη διαχείριση κάθε νοσοκομείου με το ελλειμματικό προσωπικό, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που απασχολούν την ημερίδα.

«Η νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η αβεβαιότητα του χειρουργού που θεραπεύει σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες με την πρόσφατη μείωση των αποδοχών του, σύντομα πρέπει να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν ομαλά και συγχρονισμένα προς όφελος της θεραπείας του ασθενούς, σύμφωνα με τον δρα Μιλτιάδη Παπασταματίου.