Πόσα αναδρομικά δικαιούστε

Παραδείγματα με πίνακες και ποσά για να κάνετε τους υπολογισμούς

Αρχίζουν και επιστρέφουν τα χρήματα σε συνταξιούχους

Απόφαση «βόμβα» του Νομικού Συμβουλίου του ΚράτουςΗ Θέση μας: Φοροφυγάδες και με τον νόμο!

Διαβάστε επίσης:

►Ξέσπασε η μάνα του Κωνσταντίνου Κατσίφα: «Αλήτες, Αλβανοί»!

►Απίστευτο: 2.000 σχολεία ζητούν να μπουν και φέτος στο πρόγραμμα σίτισης

►Ποια φορολογικά κίνητρα δίνουν στους νέους αγρότες για τα τρία πρώτα χρόνια

►Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τα ανανεωμένα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

►Μαρίν Λεπέν Πρώτη και με διαφορά από τον Μακρόν!

►Ο Ερντογάν τώρα «γκριζάρει» Σαμοθράκη, Ικαρία, Κάρπαθο

Εως 30.000 € τα αναδρομικά για τους συνταξιούχου

Ποια είναι τα ποσά που έχουν τη δυνατότητα  να διεκδικήσουν χιλιάδες δικαιούχοι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Αναδρομικά της τάξης των 4.000 έως 30.000 ευρώ (ή και περισσότερα, ανάλογα με το ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων) δικαιούνται και μπορούν να διεκδικήσουν οι «απόμαχοι της εργασίας», βάσει της απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις των πρώτων μνημονιακών νόμων.

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα, όπως τα διαμόρφωσε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου, σύμφωνα με τα οποία οι συνταξιούχοι μπορούν να υπολογίσουν το
ύψος των αναδρομικών που τους αναλογούν.

Οπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, βάσει της απόφασης του ΣτΕ (υπ’αριθ. 2287-2290/2015) κρίθηκαν παράνομες οι περικοπές του 2ου Μνημονίου, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα, επιδόματος άδειας (των νόμων 4951 και 4093 του 2012). Οι περικοπές αυτές, με βάση και το «ποιους συνταξιούχους αφορούν», έχουν ως εξής:
• Μειώσεις δώρων: Αφορούν συνταξιούχους άνω των 60 ετών, οι οποίοι το 2012 ελάμβαναν 800 ευρώ από την κύρια σύνταξή (400 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 200 για δώρο Πάσχα και 200 ευρώ για επίδομα αδείας) καθώς και δύο μηνιαίες συντάξεις από την επικουρική.
• Νόμου 4051/2012: Αφορά κύριες συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ οι οποίες υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα τους. Επίσης αφορά τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες έως 250 ευρώ είχαν μείωση 10%, έως 300 ευρώ 15%, και άνω των 300 ευρώ υπέστησαν «κούρεμα» 20%.
• Νόμου 4093/2012: Αφορά συντάξεις που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ που υπέστησαν μείωση 5%. Για ποσά έως 2.000 ευρώ η μείωση ήταν 10%, για ποσά έως 3.000 ευρώ η μείωση ήταν 15% και από 3.000,01 ευρώ το «κούρεμα» ήταν 20%.

Σύμφωνα με το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, το ετήσιο κόστος των οφειλών από τις παράνομες περικοπές ανέρχεται: α) Λόγω δώρων (κύριες και επικουρικές) περί τα 2,3 δισ. ευρώ και β) από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093/2012 το κόστος εκτιμάται περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.

«Το συνολικό κόστος κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Τα συνολικά ποσά (έστω για 40 μήνες) μετά την απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) ανέρχονται στα 11,5 δισ. ευρώ. Από αυτά να αφαιρέσουμε ένα ποσοστό της τάξης του 15%, δηλαδή των συνταξιούχων που έφυγαν από τη ζωή, άρα το σύνολο είναι περί τα 10 δισ. ευρώ» τονίζει ο κ. Νικολάου.

Ισχυρισμοί

Η κυρία Αχτσιόγλου, συνεχίζει το μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, «προκειμένου να καθησυχάσει και να ανακόψει το κύμα των αιτήσεων και των προσφυγών, δηλώνει ότι μόνο οι προσφυγές που έγιναν πριν το 2015 θα ευδοκιμήσουν! Και ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 Κατρούγκαλου, που τέθηκε σε ισχύ το 2016, εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «είναι αληθές ότι ο εν λόγω νόμος (4387/2016) επαναφέρει (μερικώς) τη χορήγηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος άδειας, αλλά μόνο για όσους έχουν καταβάλει εισφορές για τον λόγο αυτό και πως καταργούνται οι παράνομες περικοπές. Οι καταβαλλόμενες (παλαιές) συντάξεις εξισώνονται με τις νέες και τον νόμο αυτό».

«Είναι, όμως, ψέμα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εναρμονίστηκε με την κρίση του ΣτΕ» υποστηρίζει ο κ. Νικολάου, «καθώς οι νέες συντάξεις αναλογούν πολύ κάτω από την απόφαση αυτή, ενώ οι παλαιές συντάξεις συνεχίζουν με τα ίδια (παρανόμως) μειωμένα ποσά και χωρίς τον συνυπολογισμό των δώρων! Για του λόγου το αληθές, οι εν λόγω περικοπές παραμένουν στα εκκαθαριστικά, με την Εισφορά Αλληλεγγύης να υπολογίζεται και επί των παράνομων περικοπών. Η κυρία Αχτσιόγλου, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν έχουν άλλη επιλογή», καταλήγει το μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, «από το να σταματήσουν τον εξαναγκασμό των συνταξιούχων σε προσφυγές και να εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Αρχίζουν κι επιστρέφουν τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς!

O ΕΦΚΑ επέστρεψε τα πρώτα χρήματα για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους, χωρίς καν να προσφύγει με έφεση στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου.
Πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ ποσό σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχε περικοπεί με βάση τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς, Το δικαστήριo υποχρέωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, νυν ΕΦΚΑ, να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ με 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής. Το ποσό εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ και χρήματα πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων.

Για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με το να παραιτείται το κράτος από εφέσεις ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για επιστροφές αναδρομικών από την πρώτη Ιουνίου 2015 και μετά. Αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης των οφειλομένων. Ετσι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική βόμβα άνω των 8 δισ. ευρώ!

Η ετυμηγορία

Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’αριθ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (ν. 4051/2012, 4093/2012). Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το α’ Μνημόνιο (ν. 3845/2010). Σύμφωνα με την κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση 3037/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή των δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται στην εφεξής κατ’ έτος κανονική καταβολή τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε εφέσεις κατά της ανωτέρω 3037/2018 απόφασης. Ηρθε, όμως, η απόφαση του ΝΣΚ να μην ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις και τα λεφτά μάλιστα να μπουν και στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας τονίζει: «Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση. Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Με απειλές για περικοπές προσπαθεί η κυβέρνηση να αποτρέψει προσφυγές

Περίεργα παιχνίδια παίζονται στις πλάτες των συνταξιούχων από μια απεγνωσμένη κυβέρνηση, που προσπαθεί μετά μανίας να κόψει τη φόρα όσων θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις και να διεκδικήσουν αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές!

«Η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές…» δήλωσε -κυνικά- με συνέντευξή του στο news24/7 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω πώς το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφύγει τις αντιφάσεις που αναδύονται από τις αντίθετες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του;» Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αν επρόκειτο να επεκταθεί σε όλους, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ. Αυτή η δαπάνη θα ήταν “εκτός” του ορίου που έχει τεθεί από το 2010 και για το οποίο δεσμεύεται η χώρα από το πρώτο Μνημόνιο, το οποίο έχει κρίνει το ΣτΕ ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμά μας».

Στην ίδια κυνική γραμμή και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι η απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτή του ΣτΕ, με βάση την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα