ΙΟΒΕ: Ονειρο η αποταμίευση, παρά την (τυπική) έξοδο από τα Μνημόνια

Η τυπική έξοδος από τα Μνημόνια δεν έχει αλλάξει και πολλά στη δύσκολη καθημερινότητα των ΕλλήνωνΣύμφωνα με την έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο, έξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», εκ των οποίων ένας στους 10 έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Χρήματα δεν περισσεύουν ούτε για δείγμα, με το 82% των νοικοκυριών στη χώρα να δηλώνει ότι δεν θα καταφέρει να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ τους επόμενους 12 μήνες. Ειδικότερα, η έρευνα διαπιστώνει ότι για το 12% δεν είναι πιθανή η αποταμίευση και για το 70% είναι απλά αδύνατη. Ετσι μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά πιθανή την αποταμίευση το ερχόμενο 12μηνο και 1% τη θεωρεί πολύ πιθανή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το 41% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες το επόμενο 12μηνο, ποσοστό ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες δαπάνες, όπως η αγορά αυτοκινήτου ή η κατασκευή σπιτιού, οι καταναλωτές εμφανίζονται κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί.

Για τη συντριπτική πλειονότητα (95,5%) η αγορά αυτοκινήτου το προσεχές 12μηνο φαντάζει απλά απίθανη, ενώ μόλις το 1,9% προτίθεται να προχωρήσει σε ανέγερση σπιτιού. Πέρα απ’ αυτό, το 45% (από 55% τον Σεπτέμβριο) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, το 43% (από 45% έναν μήνα νωρίτερα) προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας και το 38% (από 36% τον Σεπτέμβριο) προβλέπει εκ νέου άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα