Οι όροι της ΝΔ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Αν τα υπό αναθεώρηση άρθρα δεν ψηφιστούν από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, θα τα «κόψει» στην επόμενη ΒουλήΡεπορτάζ
Θοδωρής Λαπαναΐτης

Με ακύρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή απειλεί η Ν.Δ., αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση Μητσοτάκη για από κοινού ψήφιση όλων των προς αναθεώρηση άρθρων, ώστε η επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία να αλλάξει το Σύνταγμα. «Η Ν.Δ. σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια εργαλειακή αναθεώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία ανασύνταξης των θεσμών. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν δεν το κάνει όμως, η Ν.Δ. δεν θα κάνει πίσω στις αρχές της» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εξετάζουν είτε να διακηρύξουν ότι θα καταπέσει στην επόμενη Βουλή η τωρινή διαδικασία και θα εκκινήσει από μηδενική βάση είτε να προτείνουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή της αναθεωρητικής διαδικασίας, ώστε τα άρθρα που δεν θα κριθούν αναθεωρητέα να είναι δυνατόν να κριθούν αναθεωρητέα στην επόμενη Βουλή. Η τελική στάση της Ν.Δ. στις ψηφοφορίες στη Βουλή θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, καθώς υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Σταμάτης τάχθηκε κατά της συμμετοχής της Ν.Δ. στην αναθεωρητική διαδικασία, κάτι που ορισμένοι συσχέτισαν και με την απουσία (επισήμως για λόγους υγείας) Σαμαρά από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι προτιμότερη η συμμετοχή της Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας: «Δεν δεσμευόμαστε ούτε από το περιεχόμενο των αλλαγών που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τον αριθμό των άρθρων που θα καταστήσει αναθεωρητέα». Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι το νόημα της συμμετοχής της Ν.Δ. στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι μόνο μια εφ’ όλης της ύλης ιδεολογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με όρους ουσιαστικά «Δεξιάς – Αριστεράς».

Κυβίστηση υπήρξε, πάντως, στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση που εξέταζε ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτή του κ. Γεραπετρίτη για εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα εφόσον οι δύο ψηφοφορίες στη Βουλή αποβούν άκαρπες, εντούτοις ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην πρωτολογία του πρότεινε την εκλογή από τον λαό, για να το πάρει πίσω κατά τη συζήτηση με τους βουλευτές, που είχαν και διαφορετικές τοποθετήσεις. Στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι, μεταξύ άλλων, η συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών και της αξιολόγησης. Στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται η τελική πρόταση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα