«Φοβούνται ότι η κηδεία του Κατσίφα θα μετατραπεί σε συλλαλητήριο για την καταπίεση»

«Στα μειονοτικά χωριά όποιος τολμήσει να μιλήσει για πατρίδα ή να σηκώσει ελληνική σημαία στοχοποιείται»Στην ανησυχία των αλβανικών Αρχών ότι στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα εκφραστούν η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση αποδίδει την εννεαήμερη καθυστέρηση παράδοσης της σορού του 35χρονου στην οικογένειά του η ελληνική μειονότητα. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Φοιτητικής Ενωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης, οι Αρχές της γειτονικής χώρας γνωρίζουν ότι η κηδεία θα μετατραπεί σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε όλο αυτό το κλίμα καταπίεσης και φόβου που υφίσταται ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. 

«Δεν θέλουν να γίνει η κηδεία Σαββατοκύριακο, αλλά καθημερινή, προκειμένου να υπάρχει μικρότερη προσέλευση» αναφέρει στη «δημοκρατία». Σύμφωνα με τον κ. Κεμεντζετζίδη, στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου κυριαρχεί ο φόβος, καθώς το κλίμα μίσους προς οτιδήποτε ελληνικό είναι διάχυτο.

Μάλιστα, όπως λέει, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε μπει στο στόχαστρο του αλβανικού παρακράτους, επειδή «σήκωνε κεφάλι», όχι με τρόπο ακραίο, αλλά διεκδικώντας τα δικαιώματά του. «Δεν ήταν εχθρός του ο αλβανικός λαός, αλλά ο ανθελληνισμός του αλβανικού παρακράτους. Ηταν ένας μάρτυρας για την υπόθεση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» λέει και προσθέτει: «Στις περιοχές αυτές, όποιος τολμήσει να μιλήσει για πατρίδα ή να σηκώσει ελληνική σημαία στοχοποιείται, και οι Αλβανοί έχουν τρόπους να αναγκάσουν κάποιον είτε να σκύψει το κεφάλι και να συμβιβαστεί είτε να φύγει από την περιοχή, όπως έκαναν πολλοί. Προσπαθούν να καταστρέψουν οτιδήποτε ελληνικό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά συχνά σημειώνονται συλήσεις εκκλησιών, ενώ όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν την ελληνικότητα της περιοχής χαρακτηρίζονται λατινικά».

Σε κάθε περίπτωση, οι Βορειοηπειρώτες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη μειονότητα, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ύψιστης σημασίας.
«Πρόκειται για το μοναδικό κομμάτι Ελληνισμού, μαζί με την Κύπρο, που υφίσταται συμπαγές αυτή τη στιγμή, εκτός του ελληνικού κράτους. Ομως, αν χαθεί ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, όχι μόνο δεν θα λυθούν τα προβλήματα με τη γειτονική χώρα, αλλά αυτό θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερες αλβανικές διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας» εξηγεί ο κ. Κεμεντζετζίδης, τονίζοντας ότι αυτό που στην ουσία ζητούν οι Βορειοηπειρώτες είναι να μείνουν εκεί ως Ελληνες και ως ορθόδοξοι, με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες και η ίδια η Αλβανία έχει υπογράψει.
«Αν γίνει αυτό, θα ζούμε όλοι χωρίς προβλήματα. Αν όμως δεν γίνει, να είναι σίγουροι και οι Ελληνες και οι Αλβανοί ότι πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι που θα προτιμούν την ελευθερία από μια συμβιβασμένη ζωή» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα