Διέσωσαν με τον φακό μια Ελλάδα που σβήνει

Εκθεση των Γ. Τατάκη και Μ. Παππά με εικόνες που κατέγραψαν από τα πανηγύρια και τις παραδόσειςΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα

Τα πανηγύρια του Αγίου Γεωργίου στην Κάρπαθο, οι Αράπηδες της Δράμας, η αναβίωση της έναρξης της Επανάστασης στη Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα αλλά και τα Κοτσαμάνια (Μωμόγεροι) της Κοζάνης ζωντανεύουν στις αίθουσες του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού, μέσα από τις φωτογραφίες των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια περιηγήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να καταγράψουν την ελληνική παράδοση με μια λαογραφική ματιά.

Το αποτέλεσμα της επτάχρονης περιπλάνησής τους παρουσιάζεται στη μεγάλη έκθεση «Ηθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» και θα φιλοξενείται στο μουσείο έως τα μέσα Ιανουαρίου 2019. Οπως εξήγησαν οι δύο φωτογράφοι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αντλούν την έμπνευσή τους από εικόνες παλαιότερων master φωτογράφων, όπως ο Μάνος ή ο Κουντέλκα, αλλά και από την τριβή και την εξοικείωσή τους με τα δρώμενα αυτά και τη συγκεκριμένη κουλτούρα εν γένει.

Μάλιστα, κατά τους ίδιους, στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται τα δρώμενα που τελούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ρίζες σε πανάρχαιες παραδόσεις, σε πτυχές της Ιστορίας ή σε τοπικά έθιμα. «Στη δουλειά αυτή είμαστε πρωτίστως άνθρωποι και μετά φωτογράφοι» είπαν και οι δύο, τονίζοντας πως στο καλλιτεχνικό εγχείρημά τους το 60% του αποτελέσματος οφείλεται στην προσέγγιση των φωτογραφιζομένων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι «πρωταγωνιστές» χρειάστηκε ακόμα και τρεις μήνες για να πειστούν!

Στην έκθεση θα πραγματοποιείται ξενάγηση από τους φωτογράφους Γιώργο Τατάκη και Μιχάλη Παππά συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες, ενώ την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ δρος Βασιλικής Χρυσανθοπούλου με τίτλο «Οι άνθρωποι και οι τόποι στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής: Με αφορμή τις εικόνες των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα