«Βράζει» η Εκκλησία για τη συμφωνία

Εσπασαν τα τηλέφωνα στην Αρχιεπισκοπή για το «deal» Τσίπρα – Ιερωνύμου, ενώ «άστραψαν» οι διαφωνούντες μητροπολίτεςΦωνή… λαού και κλήρου, οργή Θεού προκάλεσαν η εικόνα των κ. Ιερωνύμου και Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και το πλαίσιο της συμφωνίας Εκκλησίας της Ελλάδος και της κυβέρνησης. Τα τηλέφωνα έσπασαν στην Αρχιεπισκοπή, ενώ οργισμένες ήταν πολλές από τις αναρτήσεις που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και μάλιστα επωνύμως) αρκετοί ιερείς. 

Οπως σχολίαζαν εκκλησιαστικοί κύκλοι, η θύελλα των αντιδράσεων ήταν εκείνη που υποχρέωσε τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει στροφή χθες μετά τα… ευχαριστώ του προς τον πρωθυπουργό. Εκτός, όμως, από τον κλήρο και τον λαό, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις μητροπολιτών αλλά και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

«Πουλήθηκε»

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος υποστήριξε: «Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα τη θρησκευτική ουδετερότητα». Και πρόσθεσε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, με αργά μεν, πλην όμως σταθερά βήματα, οδηγείται σε διάλυση! Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει αφειδώς μουφτήδες για τους μουσουλμάνους της Θράκης κ.λπ. και ανεγείρει τεμένη με χρήματα των Ελλήνων ορθόδοξων φορολογουμένων».

Καταπέλτης ήταν σε δήλωσή του και ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι στο κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Εκκλησία σε ακόμη μεγαλύτερη υποδούλωση στο κράτος, και μάλιστα με όρους επαιτείας, εξαιτίας της αιωρούμενης αβεβαιότητας ως προς την τακτική και συνεπή καταβολή της συμφωνηθείσας ετήσιας επιχορήγησης. Ο κ. Ιγνάτιος προσθέτει ότι στη συμφωνία υπάρχει ακόμη ένα δυσάρεστο σημείο, που αφορά τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών δικαιωμάτων και εργασιακής ασφάλειας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Από τη μεριά του, ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος σχολίασε το κοινό ανακοινωθέν με μια παραβολή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, αναφέροντας ότι η Πολιτεία είναι σαν τον παράλυτο τον οποίο θεράπευσε ο Ιησούς παρότι -σύμφωνα με την παράδοση- ήταν ο ίδιος που Τον χτύπησε στο μάγουλο κατά το παρελθόν. Ετσι συμπεριφέρεται και η Ελληνική Πολιτεία στην Εκκλησία, χάρη στην οποία οφείλει την ταυτότητα και την ελευθερία της».

«Τι θα γίνει;»

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναρωτήθηκε: «Πώς θα πληρώνονται οι κληρικοί; Θα καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός σε κάθε μητρόπολη; Πρέπει να μας ενημερώσουν». «Μέχρι τώρα ήμασταν δημόσιοι υπάλληλοι, κανείς δεν μπορούσε να μη μας δώσει τον μισθό. Αν τώρα έρθει μια κυβέρνηση και πει για την επιδότηση “δεν έχουμε λεφτά”… τι θα γίνει;»

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος τόνισε : «Κράτος και Εκκλησία είμαστε ένα. Δεν θέλουμε τον διχασμό».

Τέλος, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στη συμφωνία ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν είναι Πάσης Ελλάδος αλλά Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ότι έχει μόλις μία ψήφο μέσα στην Ιεραρχία. «Αν δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό λόγω της ηλικίας του, να αποχωρήσει και να παραδώσει τη σκυτάλη σε νεότερους» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα