Θρίαμβος Τραμπ που παραμένει «αφεντικό»

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν στη Γερουσία, όμως οι Δημοκρατικοί μπορούν να δυσκολέψουν τον πρόεδροΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε χθες στις ΗΠΑ, στο τέλος της οποίας τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί δήλωναν νικητές!

Πολλοί αναλυτές είχαν αποδώσει στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου διάσταση «crash test» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και για τα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, και γεγονός είναι ότι, ακόμη και υπό αυτό το πρίσμα, ο Τραμπ κόντρα στον πόλεμο της πλειονότητας των αμερικανικών μίντια και στην προπαγάνδα δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.
Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας (με 51 -για την ώρα- έδρες έναντι των 45 εδρών που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί), ενώ οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν έπειτα από οκτώ χρόνια τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξασφαλίζοντας τις 218 έδρες που απαιτούνται.

Με όλα τα εκλογικά κέντρα να έχουν κλείσει και την καταμέτρηση να οδεύει προς την ολοκλήρωση στις περισσότερες πολιτείες, είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κογκρέσο που σχεδόν «υπόσχεται» μια τρικυμιώδη δεύτερη διετία για την κυβέρνηση Τραμπ, αφού οι Δημοκρατικοί είναι πλέον στην αρκετά ισχυρή θέση να βάζουν εμπόδια στο νομοθετικό έργο του προέδρου.
Εχοντας εξασφαλίσει τις 218 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κόντρα στις 193 των Ρεπουμπλικάνων, μπορούν πλέον -και αναμένεται- να αρχίσουν και έρευνες σχετικά με σειρά θεμάτων, όπως η διαχείριση του Μεταναστευτικού, οι περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα και στην Υγεία, αλλά και να διαφυλάξουν την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μούλερ για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, καθώς στο εξής θα βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Ερευνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, βέβαια, δεν έχασε χρόνο και μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο έσπευσε να… ενημερώσει τους βουλευτές ότι, εάν οι Δημοκρατικοί επιχειρήσουν να ερευνήσουν τον ίδιο και τη διοίκησή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα φροντίσει οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία να ξεκινήσουν έρευνες για το Δημοκρατικό Κόμμα.
«Εάν οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι πρόκειται να σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων ερευνώντας μας σε επίπεδο Σώματος (σ.σ.: Βουλή των Αντιπροσώπων), τότε θα αναγκαστούμε επίσης να τους διερευνήσουμε για ενδεχόμενο διαρροών διαβαθμισμένων πληροφοριών και για πολλά άλλα στο επίπεδο της Γερουσίας» διαμήνυσε ο Τραμπ στο twitter. Αργότερα ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από δικό του αίτημα.

Πάντως, σε σχετικά καλό κλίμα και με ήπιο τόνο η Νάνσι Πελόζι, βουλευτής των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μια διακομματική ατζέντα, καθώς στη χώρα «περισσεύει ο διχασμός». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Τραμπ τηλεφώνησε στην Πελόζι, που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, προκειμένου να τη συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών από τους Δημοκρατικούς. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι η εποχή της μονοκομματικής διακυβέρνησης πέρασε για τις ΗΠΑ και μπορεί η απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον Τραμπ, ωστόσο η διατήρηση μιας ισχυρής ρεπουμπλικανικής Γερουσίας αποδεικνύει ότι παραμένει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

Σημαντικά ενισχυμένη η ελληνική ομογένεια

Στους αδιαμφισβήτητους νικητές των ενδιάμεσων εκλογών αναδείχθηκαν οι ομογενείς στις ΗΠΑ, καθώς η παρουσία τους σε ομοσπονδιακά και πολιτειακά όργανα όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα «κέρδισε» ακόμα δύο μέλη στο Κογκρέσο, φτάνοντας συνολικά τα έξι, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου την ψήφο των Αμερικανών διεκδίκησαν τουλάχιστον 25 Ελληνοαμερικανοί ή ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι. Πιο συγκεκριμένα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων επανεξελέγησαν οι Κ. Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, 58%), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός της Φλόριντα, 58%), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός του Μέριλαντ, 67%) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική της Νεβάδα, 67%).

Εντυπωσιακή είσοδο έκανε ο πρωτοεμφανιζόμενος Κρις Πάπας, ιδιοκτήτης εστιατορίου, που με 53,55% και με το χρίσμα των Δημοκρατικών κέρδισε το Νιου Χάμσαιρ, ενώ με 56% επικράτησε στην 6η Περιφέρεια της Φλόριντα ο Ρεπουμπλικάνος με ελληνικές ρίζες Μάικλ Βαλτζ (Michael Waltz). Η Ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ απέτυχε να εισέλθει στη Γερουσία, ενώ μόλις 14% έλαβε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Αντώνης Πάπας στην περιφέρεια του Κουίνς.

Χαμόγελα στην Ευρώπη, ζόρια για την Τουρκία

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρώπης για τα αποτελέσματα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών και την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αναμένεται να αναστρέψει το κλίμα σε σειρά κομβικών θεμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμά πως με τον τρόπο αυτόν οι ΗΠΑ θα έρθουν πιο κοντά στη γηραιά ήπειρο, ενώ αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα για τη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς μια Δημοκρατική Βουλή θα άρει τα εμπόδια που έβαζαν οι Ρεπουμπλικάνοι σε ό,τι αφορά τις έρευνες εναντίον της Μόσχας και της Αγκυρας.

Σε θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς χαιρέτισε χθες τις νίκες των Δημοκρατικών, αναφέροντας μέσω twitter πως εμπνέεται από τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ «που διάλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου, την ευγένεια έναντι της αγένειας, τη συμμετοχή όλων έναντι του ρατσισμού, την ισότητα έναντι των διακρίσεων».
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προχώρησε σε μια γεμάτη ειρωνεία ανάρτηση στο twitter, απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει μέσω του ίδιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι οι εκλογές ήταν «τεράστια επιτυχία». «Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια, παρά την ισχυρή χειραγώγηση των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο: “Τεράστια επιτυχία σήμερα”» έγραψε.

Την ίδια ώρα, η γαλλική «Liberation» στο κεντρικό άρθρο της, υπό τον τίτλο «Κι όμως ο Τραμπ έχασε!», έγραφε «Ο πρόεδρος θα πρέπει στο εξής να συνεργάζεται με μια εχθρική Βουλή για να εξασφαλίζει την έγκριση των νομοσχεδίων που του είναι προσφιλή» προσθέτοντας πως «θα πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί του τα δύο προσεχή χρόνια», ενώ και το «Politico» επισήμανε πως αυτή η «διαρχία» στις ΗΠΑ αναμένεται να δυσχεράνει ιδιαίτερα την κατάσταση για τον πλανητάρχη.

Εκλογές με «άρωμα» (και ρεκόρ) γυναίκας!

«Είναι η χρονιά των γυναικών;» διερωτάται το BBC σε κεντρικό άρθρο του για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και όχι αδίκως, αφού στη χθεσινή αναμέτρηση σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ για τις γυναίκες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο.
Αναλυτικά, οι κάλπες έστειλαν 93 γυναίκες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 84 εδρών που είχαν ως χθες, ενώ σε θηλυκά χέρια παραδίδονται και 10 έδρες στη Γερουσία. Αναφορικά με τα κόμματα, από το σύνολο των 112 γυναικών που εξελέγησαν, οι 95 ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και οι 17 στο Ρεπουμπλικανικό, που σημαίνει πως οι γυναίκες είναι που έκαναν ξανά τη Βουλή …μπλε.

Η νεότερη

Πέραν της αξιοσημείωτης επιτυχίας, Ιστορία γράφουν η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στο Κογκρέσο, η Ιλχάν Ομαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ, οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και οι Σαρίς Ντέιβιντς, μια ομοφυλόφιλη, δικηγόρος, και η Ντέμπρα Χάαλαντ, που είναι οι πρώτες ιθαγενείς στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγονται στο Κογκρέσο.

Επιπροσθέτως, η Σίλβια Γκαρσία και η Βερόνικα Εσκομπάρ έγραψαν ιστορία ως οι πρώτες Λατινοαμερικάνες Τεξανές που εκλέγονται στο Κογκρέσο, ενώ η χθεσινή αναμέτρηση «έφερε» και τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο κυβερνήτη πολιτείας στις ΗΠΑ, καθώς ο Τζάρεντ Πόλις επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Ουόλκερ Στέιπλτον στο Κολοράντο.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα