Δίνουν αναδρομικά 540 έως 12.798

Ανακοινώθηκε η επιστροφή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια

Σε μία δόση τα χρήματα. Στρατιωτικοί, Σώματα Ασφαλείας, γιατροί, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί θα τα λάβουν έως τα μέσα του Δεκεμβρίου. Δικαιούχοι είναι και οι απόστρατοι

Και αυξήσεις στις συντάξεις με πλασματικά έτη!

Η Θέση μας: Κάτω τα χέρια απ' τους παπάδες!

Διαβάστε επίσης:

►Υστατο «χαίρε» στον εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα

►«Δεν βρήκε δυο λόγια να μας πει ο κ. Τσίπρας» λέει η μητέρα του Κατσίφα

►«Βράζει» η Εκκλησία για τη συμφωνία

►Θρίαμβος Τραμπ που παραμένει «αφεντικό»

►«Αναδίπλωση» από τον Ιερώνυμο μετά τη γενική κατακραυγή

►Ο Καμίνης ακυρώνει (!) την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

►Eγκυρες Πηγές: Τα... τραπεζώματα του Στουρνάρα μετά της συζύγου

 

Επιστροφή των αναδρομικών,  αλλά με αστερίσκους

Δίνουν 820.000.000 € σε Ενοπλες Δυνάμεις, Σώμ. Ασφαλείας, γιατρούς,  πανεπιστημιακούς και δικαστικούς

Aναδρομικά για 53 μήνες, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 1/8/2012 έως 31/12/2016, θα καταβληθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και απόστρατους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς κ.ά., σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου, πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής, καθώς και για τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι τα αναδρομικά περιορίζονται σε ακόμη μικρότερες περιόδους, με καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2016. Συνολικά θα καταβληθούν αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ μεικτά ή 820.000.000 ευρώ καθαρό ποσό μετά την παρακράτηση φόρου. Τα αναδρομικά αυτά θα δοθούν εφάπαξ έως τα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Οπως προκύπτει από τους υπολογισμούς νομικών κύκλων, τα αναδρομικά των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εάν υπολογιστούν με βάση τον βασικό μισθό, αρχίζουν από τα 795 ευρώ και φτάνουν έως τα 12.296 ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν και τα επιδόματα, το ποσό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 22.800 ευρώ!

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, θα εφαρμόζει -με καθυστέρηση- τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του νόμου 4093/2013. Το δυσάρεστο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν ότι, ενώ η απόφαση του ΣτΕ προέβλεπε την επιστροφή αναδρομικών από 1ης Αυγούστου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, η τροπολογία αναφέρει ότι θα δοθούν αναδρομικά έως και τις 31/12/2016. Η δικαιολογία, ότι από 1/1/2017 ίσχυσε ένα εντελώς νέο καθεστώς για τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια άρα δεν συντρέχει λόγος αναδρομικών.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου τα αναδρομικά περιορίζονται σε ακόμη μικρότερες περιόδους, Συγκεκριμένα:

1 Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα λάβουν αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από τη 1 Αυγούστου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 αφού από 1/1/2017 είχε τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς για τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση αυτήν την αλλαγή, το Δημόσιο θεωρεί ότι οφείλει αναδρομικά με βάση το παλιό καθεστώς.

2 Γιατροί του ΕΣΥ: Πλην της αποζημίωσης εφημεριών, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

3 Πανεπιστημιακοί: Στα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων θα επιστραφούν αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για τις περικοπές σε μισθούς και μιας σειράς επιδομάτων.

4 Δικαστικοί: Προβλέπεται η καταβολή του υπόλοιπου 50% της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

Αναβρασμός και στη Θεσσαλονίκη για τη διεκδίκηση των «κλεμμένων»

Ουρές σχηματίζουν καθημερινά στους ορόφους του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και στους διαδρόμους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία των σωματείων τους, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται και τα οποία έχασαν εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών, της τρόικας και των Μνημονίων. Κρατώντας την εφημερίδα «δημοκρατία» στα χέρια, η οποία δημοσίευσε την αίτηση που πρέπει να υποβάλουν για αναστολή της παραγραφής των αναδρομικών τους, χθες περισσότεροι από 700 συνταξιούχοι έσπευσαν στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ προκειμένου να ενημερωθούν, να βοηθηθούν και να συμπληρώσουν την αίτηση.

Στα γραφεία των σωματείων συνταξιούχων τα τηλέφωνα χτυπούν χωρίς σταματημό. «Κάθε μέρα γίνεται χαμός. Δεν πέφτει καρφίτσα. Eρχονται μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 150 άτομα για να ενημερωθούν ότι θα διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων «Η Συσπείρωση» Βασίλης Παρτάλης. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η χθεσινή συνέλευση του σωματείoυ, στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 700 άτομα. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Ο κόσμος ήταν μέχρι έξω» σχολιάζει. Οπως αναφέρει ο κ. Παρτάλης, η συνέλευση αποφάσισε ομαδικές αγωγές, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας πολιτική λύση του ζητήματος που επηρεάζει και αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους και κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, μεταξύ άλλων και κατά της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου.

Χθες ήταν η μοναδική ημέρα όπου στον ΕΦΚΑ Αριστοτέλους δεν κουνιόταν φύλλο, και αυτό γιατί ήταν κλειστές οι υπηρεσίες για το κοινό. «Καθημερινά από τις 11 ως τις 2 γίνεται ο κακός χαμός» σχολίαζε στη «δημοκρατία» υπάλληλος του υποκαταστήματος. «Εμείς ζητάμε πολιτική λύση και θέλουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά σε όλους όσοι τα δικαιούνται. Οι συνταξιούχοι μάς ρωτούν στα καφενεία, στις πλατείες, στα ΚΑΠΗ πώς θα δικαιωθούν» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαλονικιός. Σημειώνεται ότι πολλοί συνταξιούχοι, όπως οι ίδιοι ανέφεραν στη «δημοκρατία», έχουν ήδη απευθυνθεί σε λογιστές και δικηγόρους για συμπλήρωση της αίτησης καταβάλλοντας ποσά από 10 ως 30 ευρώ.

Β. Στολάκης

«Μπλόκο» ΕΦΚΑ στις έντυπες αιτήσεις!

Μόνο ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, θα μπορούν οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και μετά τις αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2013 στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των «δώρων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, από τις 12 Νοεμβρίου οι αιτήσεις θα γίνονται αποδεκτές μόνο εάν θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά (στον ιστότοπο efka.gov.gr). Εντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Ωστόσο, στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ δεν αναφέρεται ποιες θα είναι αυτές οι ειδικές περιπτώσεις.

Οσοι συνταξιούχοι υποβάλλουν διαδικτυακά αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και στα δώρα, με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
• Στην ηλεκτρονική αίτηση δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά που να «ενεργοποιεί» τη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών από τις περικοπές στα δώρα.
• Αντίστοιχα, στην ηλεκτρονική αίτηση δεν υπάρχει αναφορά για αναδρομικότητα σε σχέση με τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
• Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να συμπληρώσουν στο τελευταίο σημείο της αίτησης του ΕΦΚΑ (σημείο Β) ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων επιθυμούν την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν από το 2013 έως σήμερα.

Αυξάνει τις συντάξεις η «ομολογία» του λάθους (;) με τα πλασματικά έτη

Τη δυνατότητα να προσαυξήσουν τις συντάξεις τους δίνει σε όσους συνταξιοδοτηθούν με συνυπολογισμό πλασματικών ετών το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας. Η κυβέρνηση επί της ουσίας δικαιώνει τα αποκλειστικά πρωτοσέλιδα της «δημοκρατίας» με τις καίριες αιτιάσεις του νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ Ανδρ. Κουτσόλαμπρου, βάσει των οποίων, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, τα τελευταία 2,5 χρόνια εκδίδονται μειωμένες πολλές (αν όχι όλες) από τις συντάξεις όσων εξαγόρασαν πλασματικό χρόνο πριν από τον «νόμο Κατρουγκαλου» (μέχρι 12 Μαΐου 2016).


Με διάταξη «σφήνα» στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, η κυβέρνηση παραδέχεται, έστω και σιωπηρά, το λάθος στον υπολογισμό των συντάξεων με πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 11 δίνεται η δυνατότητα: «Σε όποιον έχει εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και δεν έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 4387/2016 καταβάλλοντας τη διαφορά της ήδη καταβεβλημένης εισφοράς με αυτή που είναι καταβλητέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4387/2016».

Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει ότι με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με πλασματικά έτη από τον ΕΦΚΑ μειώνονται αρκετά οι συντάξεις. Το συμπέρασμα αυτό είναι σαφές από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται... κομψά: «Επειδή οι αναγνωριζόμενοι μήνες ασφάλισης στο νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των εισφορών έχουν αντίκτυπο στο τελικό ποσό της σύνταξης και επειδή όσοι εξαγόρασαν με το προϊσχύον καθεστώς χωρίς να έχουν αξιοποιήσει ακόμη αυτό τον χρόνο θα μπορούσαν να θίγονται λόγω μεταγενέστερης μεταβολής του νομοθετικού πλαισίου, κρίνεται σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς να υπαχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς του ν. 4387/2016, καταβάλλοντας τη διαφορά».

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση νομικών κύκλων, με την ισχύ της εν λόγω διάταξης το πρόβλημα δεν θα λυθεί στο σύνολό του. Καταρχάς, επειδή δεν δίνει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των συντάξεων σε όσους ήδη συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, με συνυπολογισμό πλασματικών ετών.
Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» (στις 18 Ιουλίου 2018), σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του ΕΦΚΑ και πρόεδρο της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, από το νέο υπερταμείο συνυπολογίζονται από το 2002 και μετά τα πλασματικά έτη για το ποσό της σύνταξης παρά το γεγονός ότι, κατά την επιστημονική άποψή του, πρέπει (βάσει του ν. 4387/2016) να λαμβάνονται υπόψη μόνο τα πραγματικά χρόνια ασφάλισης. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ύψος των εισφορών, μεγαλώνοντας ωστόσο υπερβολικά τον διαιρέτη, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το τελικό ποσό της σύνταξης.


Ν. Χατζητσάκος