Οι πρώτοι υπουργοί που μπήκαν φυλακή

Η καταδίκη για χρηματισμό δύο στελεχών της κυβέρνησης Βούλγαρη το 1877

«Οσοι πολιτικοί τα πήραν να καθίσουν στο σκαμνί» είναι η φράση που ακουγόταν, ακούγεται και θα ακούγεται σε όλες τις χρονικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, όσο υπάρχουν άνθρωποι που όταν αποκτούν εξουσία βάζουν το δάχτυλό τους στο… μέλι.

Η εικόνα του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου με τις, έστω και καλυμμένες από τα σακάκια τους, χειροπέδες μπορεί να προκαλεί αίσθηση σε πολλούς, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πέλεκυς των ποινικών διώξεων πέφτει βαρύς σε πολιτικά πρόσωπα. 

Οι πρώτες διώξεις πολιτικών προσώπων ήρθαν μάλιστα 140 χρόνια πριν, στο πλαίσιο των λεγόμενων στηλιτικών. Το 1875 ο λαός είχε στραφεί κατά σωρείας βουλευτών, οι οποίοι ψήφιζαν μέτρα και έπαιρναν αποφάσεις στη Βουλή, δίχως να έχουν την απαιτούμενη απαρτία, παραβιάζοντας έτσι καταφανώς το Σύνταγμα.

Οι αποκαλούμενοι στηλίτες ένιωσαν την μήνιν του λαού, καθώς προπηλακίζονταν σε καθημερινή βάση από το εξαγριωμένο πλήθος. Κόμματα και εφημερίδες στράφηκαν εναντίον τους, και η οργή έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να παρέμβει ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και να αναγκαστεί να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Δημήτριος Βούλγαρης και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο εξωκοινοβουλευτικός Χαρίλαος Τρικούπης προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Τότε η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για πλαστογραφία, αντιποίηση αρχής και νόθευση εκλογών, ωστόσο η δίκη ματαιώθηκε, καθώς το 1877 ο Βούλγαρης πέθανε.

Ωστόσο, καταδικάστηκαν τελικά ως ένοχοι χρηματισμού δύο υπουργοί της κυβέρνησης επειδή δωροδοκήθηκαν από τέσσερις υποψήφιους μητροπολίτες, στο πλαίσιο ενός επιμέρους εκκλησιαστικού σκανδάλου, των λεγόμενων Σιμωνιακών.

Τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βασίλης Νικολόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών για συναυτουργία σε δωροδοκία και ο υπουργός Εκκλησιαστικών Ιωάννης Βαλασόπουλος σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και τριετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για δωροδοκία και εκβίαση, αποτελώντας έτσι τους πρώτους υπουργούς στην ελληνική Ιστορία που οδηγήθηκαν στο κελί. Της φυλακής τα σίδερα είναι και για τους «λαδιάρηδες» πολιτικούς…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα