Βουλή: «Ναι» στην τροπολογία για τα αναδρομικά!

Πανηγυρισμοί από τον Τσίπρα και θετική στάση στην ψηφοφορία (με οξύτατη κριτική) από τα κόμματα της αντιπολίτευσηςΑσκησαν μεν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά τελικώς υπερψήφισαν την τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έπειτα από μια εννιάωρη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που, κατά κοινή ομολογία, σήκωσε την αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Τελικώς η τροπολογία παρά τις επιμέρους ενστάσεις εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, αφού άπαντες υπερψήφισαν, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

Για συμβολική συνεδρίαση στη Βουλή μίλησε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, σημειώνοντας ότι η τροπολογία για τα αναδρομικά είναι η πρώτη από τις θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. «Πρόκειται για πολιτική επιλογή, αρχίζουμε να αποκαθιστούμε τις πληγές και τις αδικίες που εσείς δημιουργήσατε στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά «ηθική υποχρέωση» στον βαθμό που υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα. 

Την ίδια ώρα, καταλόγισε αμηχανία και έλλειψη στρατηγικού αφηγήματος στην αντιπολίτευση, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά των πρόσφατων δηλώσεων του Μάκη Βορίδη, μιλώντας για «γραφικούς» και «έλλειψη σοβαρότητας». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση και των υπόλοιπων θετικών μέτρων του «πακέτου ΔΕΘ», προειδοποιώντας τη Ν.Δ. ότι «θα το πιει και αυτό το ποτήρι» και δίνοντας έτσι μια εικόνα του κλίματος που θα ακολουθήσει.

Η απάντηση από την Πειραιώς δεν άργησε να έρθει. Η Ν.Δ. καταλόγισε στον πρωθυπουργό «παροιμιώδη έπαρση», μιλώντας για «θράσος να υπερηφανεύεται ότι επιστρέφει κάποια αναδρομικά στους πολίτες, ενώ τους ρήμαξε στους φόρους εδώ και τέσσερα χρόνια».

«Παρέλαση» υπουργών

Πάντως, ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση σε κοινοβουλευτικό και όχι μόνο επίπεδο ήταν και η χθεσινή «παρέλαση» σωρείας υπουργών, που επιχείρησαν να αναδείξουν τη βούληση της κυβέρνησης για την ύπαρξη και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων για διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Οσο για την αντιπολίτευση, αν και κράτησε θετική στάση στη ψηφοφορία, επιχειρηματολόγησε κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «προεκλογική και επικοινωνιακή» ρύθμιση. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του Βασίλη Κικίλια, υποστήριξε: «Τέσσερα χρόνια εμπαίζετε τους στρατιωτικούς, διότι κατ’ επανάληψη λέγατε ότι θα φέρετε νόμο και δεν το κάνατε».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος τόνισε: «Ποιος εμπαίζει τους στρατιωτικούς θα το δουν οι στρατιωτικοί σε λίγες ημέρες στην τσέπη τους». Παράλληλα, κάλεσε την αντιπολίτευση να αφήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις έξω από την αντιπαράθεση.

—-

Μητρόπουλος: «Δούρειος ίππος» που νομιμοποιεί τον νόμο Κατρούγκαλου

«Δούρειο ίππο» με στόχο να νομιμοποιηθούν εκ νέου οι νόμοι Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου (ν. 4387/2016 και 4472/2017, αντίστοιχα) χαρακτήρισε, χθες, την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των υπαγόμενων στα ειδικά μισθολόγια δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών (δικαστές, πανεπιστημιακοί και γιατροί ΕΣΥ) ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους επιστρέφει μόνο ένα μέρος από το σύνολο των οφειλομένων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΝΥΠΕΚΚ, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μητρόπουλος, η τροπολογία την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί όνειδος. Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, προωθεί την επιστροφή ενός τμήματος των οφειλόμενων αναδρομικών, ύστερα από επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανάλυση της Ενωσης, «από την κυβέρνηση επιχειρείται η επιστροφή τμήματος μόνον των αναδρομικών στους ενστόλους και τους υπαγομένους στα ειδικά μισθολόγια, εξαιρώντας τα τρία δώρα για τα οποία η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί να τα δίνει εφ’ όρου ζωής στους συνταξιούχους και καθ’ όλο τον εργασιακό βίο στους μισθωτούς».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, η τροπολογία περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των μισθωτών και συνταξιούχων της χώρας, επειδή:

Παρεμβαίνει βάναυσα στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης, ακυρώνοντας αμετάκλητες αποφάσεις της για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα τρία επιδόματα-δώρα.

Ερχεται προς ψήφιση λίγες μέρες προτού εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών κατά διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που συζητήθηκαν στις 4/10/2017.

Επαναφέρει προς επαναψήφιση τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 και τον ν. 4472/2017, με τον οποίο ψηφίστηκαν δραστικές περικοπές για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα