Ράγισαν και οι πέτρες στο μοιρολόι της μάνας

Η τελευταία πράξη του δράματος για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα γράφτηκε χθες στο χωριό Βουλιαράτες, 11 μέρες από τότε που ανήμερα την 28η Οκτωβρίου ο 35χρονος έπεφτε νεκρός από τα πυρά Αλβανών κομάντοςΑποστολή στους Βουλιαράτες
Νίκος Νικόλιζας

Τραγικές φιγούρες, μέσα στο πλήθος του κόσμου που βρέθηκε στο χωριό για να πει το τελευταίο «αντίο» στον Κωνσταντίνο, ο πατέρας και η μητέρα του. Ειδικά ο πόνος και το μοιρολόι της Βασιλικής Κατσίφα τη χθεσινή ημέρα που έπρεπε να αποχαιρετήσει το σπλάχνο της που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή ράγισαν καρδιές.

Η μαυροφορεμένη γυναίκα με τα μάτια της κόκκινα από το κλάμα και την οδύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της ακολούθησε το φέρετρο του παιδιού της στους δρόμους του χωριού ώσπου να φτάσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου θα ψαλλόταν η εξόδιος ακολουθία. Μόλις το φέρετρο με τη σορό μπήκε στο εσωτερικό του ναού η χαροκαμένη μάνα κάθισε δίπλα και με όση δύναμη της είχε απομείνει δεχόταν τα συλλυπητήρια του κόσμου.

Η «δημοκρατία», η οποία ταξίδεψε μέχρι τους Βουλιαράτες για να μεταφέρει το κλίμα από την κηδεία, συνάντησε την τραγική μητέρα στο σπίτι της οικογένειας.

«Ηρθαμε από την Αθήνα για να σας συμπαρασταθούμε» ψελλίσαμε και η γυναίκα απάντησε δακρυσμένη: «Σας ευχαριστώ πολύ, παιδιά μου! Μη μας εγκαταλείπετε»! Λίγη ώρα αργότερα, όταν η ελληνική γη ήταν έτοιμη να δεχθεί το άψυχο σώμα του ομογενούς, ακολούθησαν συγκλονιστικές στιγμές. Συνειδητοποιώντας ότι δεν θα δει ξανά το παιδί της, η Βασιλική Κατσίφα δεν άντεξε και έχασε τις αισθήσεις της, με όσους βρίσκονταν γύρω της να προσπαθούν να τη συνεφέρουν.

Τον ανείπωτο πόνο της μάνας του Κωνσταντίνου Κατσίφα «μετέφερε» στους παρευρισκομένους με ένα συγκλονιστικό μοιρολόι ο Σάββας Σιάτρας, ο γνωστός ερμηνευτής των τραγουδιών της Ηπείρου, ο οποίος έπειτα από επιθυμίας της ίδιας έδωσε το «παρών» στην κηδεία.
«Σήκω, Κωστάκη, γιε μου, από τη γη κι από το μαύρο χώμα, λεβέντη Κώστα μου…» τραγούδησε το «αηδόνι της Ηπείρου» κάνοντας τους πάντες να δακρύσουν.

 Τον πράσινο μπερέ των Ειδικών Δυνάμεων αλλά και ένα μπρελόκ σε σχήμα καλάσνικοφ μεγάλης συναισθηματικής αξίας είχε στο στήθος του ο αδικοχαμένος Κωνσταντίνος Κατσίφας τη στιγμή που χιλιάδες απλοί πολίτες τού απηύθυναν το ύστατο «χαίρε». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τους δικούς τους ανθρώπους αυτά τα δύο αντικείμενα να τον συντροφεύουν σε περίπτωση που κάποια στιγμή έφευγε από τη ζωή… 

Οργισμένος και ο πατέρας για τα αίσχη του Φίλη

Ξεχειλίζει από οργή ο πατέρας του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Κατσίφα σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σε συνέντευξή του, στις οποίες αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τη Βόρεια Ηπειρο «νότια Αλβανία»! Τη στιγμή που βιώνει τον πόνο και την οδύνη για τον χαμό του γιου του, στον οποίο είπε χθες το τελευταίο αντίο, ο χαροκαμένος Γιάννης Κατσίφας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τον θάνατο του παιδιού μου μπορώ και θα τον αντέξω, τις δηλώσεις του κ. Φίλη δεν θα μπορέσω. Απορώ πώς κάποιος αποκάλεσε τη Βόρεια Ηπειρο νότια Αλβανία».

Eντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Φίλη και σε όσους βρέθηκαν στο χωριό Βουλιαράτες για να αποχαιρετήσουν τον 35χρονο. Το πλήθος των ανθρώπων που έδωσε χθες το «παρών» στην κηδεία του νεαρού, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες και πανό, στα «πηγαδάκια» που δημιούργησε πριν και μετά την τελετή δεν σταμάτησε να εκδηλώνει την έντονη αντίδρασή του στις απαράδεκτες αναφορές που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, με μια σκληρή ανακοίνωσή τους λίγο πριν από την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, 47 βορειοηπειρωτικά σωματεία έδωσαν τη δική τους απάντηση στα λεγόμενα του κ. Φίλη. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Ο όρος “Βόρειος Ηπειρος” είναι απόλυτα δόκιμος, γεωγραφικός προσδιορισμός, αποδεκτός στις δύο πλευρές των συνόρων μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα