Τα «θαύματα» του Ντα Βίντσι ζωντανεύουν στην Αθήνα

Οι εφευρέσεις του αλλά και τα μυστικά πίσω από τη «Μόνα Λίζα» θα φιλοξενηθούν στο Παλιό Αμαξοστάσιο των ΟΣΥΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα

Αν υπάρχει ένας καλλιτέχνης που δικαιούται το επίθετο «ευφυής», αυτός είναι σίγουρα ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Διότι ο Ιταλός δημιουργός της Αναγέννησης δεν καλλιέργησε μόνο τη ζωγραφική κλίση του, αλλά ασχολήθηκε παράλληλα με τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη μηχανική, τη φιλοσοφία, αλλά και τις εφευρέσεις, παρουσιάζοντας σε καθέναν από αυτούς τους τομείς αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Σε αυτή τη διαχρονική διάνοια είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, «μεταμορφώνοντας» το Παλιό Αμαξοστάσιο των ΟΣΥ σε εργαστήρι του Ντα Βίντσι. Πρόκειται για το διαδραστικό θέαμα «Leonardo da Vinci – 500 Years of Genius», στο οποίο επιδεικνύεται το πλήρες φάσμα των επιτευγμάτων του, με αφορμή τη συμπλήρωση των 500 ετών από τον θάνατό του. Στην ουσία πρόκειται όχι για μία, αλλά για τρεις εκθέσεις, οι οποίες ενώνονται σε μία, δίνοντας την ευκαιρία στους Ελληνες επισκέπτες να θαυμάσουν τις μηχανικές εφευρέσεις του Λεονάρντο, να μάθουν τα μυστικά του πιο διάσημου έργου του, της «Μόνα Λίζα», αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα τον ίδιο και το έργο του.

75 μοντέλα

Συνολικά 75 μοντέλα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, αλλά και διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων έργων του, θα εκτεθούν στους χώρους του αμαξοστασίου, το οποίο για τις ανάγκες της παρουσίασης έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους μουσειολογικούς κανόνες.

Πλάι στις εφευρέσεις του θα υπάρχουν ακόμη 200 εκθέματα από το Μουσείο «Leonardo da Vinci» της Ρώμης, ενώ παράλληλα θα προβάλλονται σε ειδικές γιγαντοοθόνες οι εμβληματικοί πίνακές του. Οπως έχει γίνει γνωστό, η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε 17 θεματικές ενότητες, όπου θα αναδεικνύεται το πλήρες φάσμα του έργου του. Επιπλέον, θα υπάρχουν διαδραστικές εφαρμογές που θα ενθαρρύνουν τη γνώση διά της αφής και, ταυτόχρονα, θα αναλύουν το ιστορικό περιεχόμενο των βασικών δημιουργιών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, θα ταξιδέψει στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών.

• Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα