Τάγμα εφόδου δίπλα στα Ίμια

Οι Τούρκοι έφτιαξαν στρατιωτική μονάδα στη βραχονησίδα Τσαβούς

Εκεί όπου κάποτε ήταν μόνο ένας φάρος τώρα υπάρχουν θερμικές κάμερες και ραντάρ για να ελέγχουν την περιοχή επί 24ώρου βάσεως

Αυξάνονται οι φόβοι στην Ελλάδα για θερμό επεισόδιο ή τετελεσμένο γεγονός εκ μέρους της Αγκυρας

Εστησαν και φωτοβολταϊκό πάρκο για αυτονομία στο ηλεκτρικό ρεύμαΗ Θέση μας: Η «διαχρονική» κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης:

►Τα 85 δισ. € αγγίζουν οι μίζες στην Υγεία!

►Βαγγέλης Θεοδωρίδης: Το Ασφαλιστικό θα καταρρεύσει, αν παραμείνει ο «νόμος Κατρούγκαλου»

►Ανοιχτές πληγές στο Πεδίον του Αρεως που «αποτοξινώθηκε»

►Γιατί ο Ντ. Τραμπ βγήκε κερδισμένος από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

►Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης και σε ποιους θα δοθεί

►Μια ιστορία για τον «γκουρού της ενέργειας»στη ΔΕΠΑ!

►Παρασπονδίες: Ερχονται (αληθινοί) Ινδιάνοι για το καζίνο του Ελληνικού

►Οι πίσω μου σελίδες: Οι Beatles, η ψυχεδέλεια και η… μπανάνα

Τάγμα εφόδου μια ανάσα από τα Ιμια «όπλισε» η Τουρκία

 Με στόχο την κλιμάκωση της έντασης κατασκεύασε σε βραχονησίδα εγκαταστάσεις μιας πλήρους στρατιωτικής μονάδας με θερμικές κάμερες και ραντάρ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι εξοπλιστικά τοποθετήθηκαν εκεί

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Εγκαταστάσεις μιας πλήρους στρατιωτικής μονάδας επιπέδου τάγματος δημιούργησε στη νησίδα Τσαβούς, ένα μίλι από τα Ιμια, η Τουρκία. Στο νησί τοποθετήθηκαν θερμικές κάμερες και ραντάρ για τον έλεγχο της περιοχής επί 24ώρου βάσεως, ενώ εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι το τι οπλικά συστήματα μπορεί να μετέφερε στην Τσαβούς ο τουρκικός στρατός. Το έργο, που ολοκληρώθηκε σε περίπου οκτώ μήνες μετά την εξαγγελία του, διαφήμισε ο Τύπος της γειτονικής χώρας σαν να πρόκειται για άσκηση κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή από την Αγκυρα.

Είναι δεδομένο ότι, όσο περνά ο καιρός και τα γεωτρύπανα δουλεύουν στην κυπριακή ΑΟΖ και ετοιμάζονται να περάσουν και στην ελληνική, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Αγκυρα θα εντείνεται και οι φόβοι -όχι απλά για ένα «θερμό επεισόδιο», αλλά για τετελεσμένο γεγονός στο Αιγαίο- θα αυξάνονται. Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα χωρίς οι Τούρκοι να προκαλέσουν και να απειλήσουν με δηλώσεις, αλλά αυτές πλέον συνοδεύονται από κινήσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δύο ή τρία πολεμικά πλοία, και ο «Πορθητής» ξεκίνησε δήθεν τη διαδικασία για την πρώτη γεώτρησή του ανοιχτά της Αττάλειας, επίσης συνοδεία πολεμικών πλοίων. Στόχος είναι τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου – όμως, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ του Καστελόριζου κόβουν την πρόσβαση στην Τουρκία.

Το σχέδιο του καθεστώτος Ερντογάν για να αποκτήσει πρόσβαση είναι η διεμβόλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, η Τουρκία προωθεί αυτό το σχέδιο με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, κινούμενη ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η περιοχή του τριγώνου Καστελόριζο – Κρήτη – Κύπρος και το άλλο βρίσκεται πιο πάνω, στο ανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή των Ιμίων, εκεί όπου η Αγκυρα σε χρόνο-ρεκόρ κατασκεύασε στρατιωτική μονάδα. Στη νησίδα Τσαβούς, όπου παλαιότερα υπήρχε μόνο ένας οθωμανικός φάρος, κατασκευάστηκε ένα στρατιωτικό παρατηρητήριο με εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και ένα τάγμα.

Μάλιστα, το τουρκικό ναυτικό εξασφάλισε και την αυτονομία του όσον αφορά το ηλεκτρικό, αφού εγκατέστησε στο πλάι των κοιτώνων ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο (όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες).

Το παρατηρητήριο στη νήσο Τσαβούς διαθέτει θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, που χρησιμοποιούνται από στρατιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα μπορούν με αυτές να ελέγχουν «ακόμη και τα πουλιά που πετάνε στις βραχονησίδες Ιμια». Την ημέρα, κάθε παρουσία στα Ιμια είναι ορατή και με γυμνό μάτι. Γιατί, λοιπόν, οι Τούρκοι προχώρησαν στις στρατιωτικές αυτές εγκαταστάσεις; Μήπως αισθάνονται ότι απειλούνται; Σε καμία περίπτωση. Ο λόγος είναι η νομιμοποίηση της «γκρίζας ζώνης» που έθεσαν με την κρίση των Ιμίων, το 1996, επί Κώστα Σημίτη. Δεν είναι μόνο το στρατιωτικό παρατηρητήριο στην Τσαβούς, αλλά και η τακτική ναυτική παρουσία στην περιοχή, όταν η Ελλάδα κατεβάζει τις σημαίες από τα νησιά της (όπως έπραξε στους Ανθρωποφάγους) και αποσύρει τα πλοία της για να μην… προκαλέσει.

Η στοχοποίηση του Καστελόριζου, το ραντάρ στην Αλικαρνασσό και οι Οινούσσες

Υπάρχει όμως και μια πιο ανησυχητική εκδοχή: Η Τουρκία να επιχειρήσει «νέα Ιμια», είτε για να καταλάβει τις βραχονησίδες και να προκαλέσει τετελεσμένο γεγονός είτε για να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού, προκειμένου να επιτεθεί σε άλλο σημείο του Αιγαίου. Αυτό μπορεί να είναι το Καστελόριζο.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την Τουρκία, αφού πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσοί κάνουν γεωτρήσεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, η Ελλάδα σκέφτεται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια και αρχίζουν και δημοπρατούνται περιοχές νότια της Κρήτης για γεωτρήσεις.

Ο «κλοιός» για την Τουρκία λοιπόν σφίγγει, καθώς η Αθήνα έχει πετύχει να συσφίξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και βεβαίως τις ΗΠΑ. Η στάση της Ουάσινγκτον θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις και στο ενεργειακό παιχνίδι, αφού ναι μεν οι σχέσεις της με την Αγκυρα είναι «παγωμένες», αλλά ανά πάσα στιγμή αυτό μπορεί να αλλάξει και να θελήσουν οι ΗΠΑ να βάλουν στο παιχνίδι την Τουρκία. Ηδη υπάρχουν δείγματα εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνεται λοιπόν ότι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει και αλλάζει λόγω των υδρογονανθράκων και σπεύδει να στείλει τα μηνύματά του πρώτα στην Ελλάδα και την Κύπρο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα με μια κλιμακούμενη πολεμική ρητορική, αφενός, και, αφετέρου, διά της ισχύος των όπλων.

Στην περιοχή των Ιμίων, η Τουρκία δεν έφτιαξε στρατιωτική εγκατάσταση πάνω σε ένα μέχρι πρότινος ερημονήσι, αλλά ανέπτυξε και στην Αλικαρνασσό, σε υψόμετρο 445 μέτρων, ραντάρ επιφανείας που ελέγχει όλες τις κινήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων. Το ραντάρ λειτουργεί σε 24ωρη βάση, παρακολουθώντας τα πάντα με ειδικές κάμερες θερμικής απεικόνισης, και καταγράφει όλες τις κινήσεις από ελληνικής πλευράς, ενώ είναι σαφώς διασυνδεδεμένο με στρατιωτικές μονάδες αμέσου επεμβάσεως του τουρκικού στρατού.

Η περιοχή των Οινουσσών είναι επίσης σημείο όπου η Τουρκία δείχνει έντονη κινητικότητα και θα μπορούσε επίσης να γίνει αφορμή νέας ελληνοτουρκικής κρίσης.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα