Ανεπιθύμητη στην Αλβανία και Κύπρια ευρωβουλευτής

Η Ελένη Θεοχάρους κηρύχτηκε persona non grata, επειδή τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο πλευρό της οικογένειας ΚατσίφαΣυνεχίζει τις θρασύτατες προκλήσεις η αλβανική πλευρά, τέσσερις ημέρες μετά το τελευταίο «αντίο» στον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες. Μετά τους 52 Ελληνες που κρίθηκαν από τη γειτονική χώρα ανεπιθύμητοι, επειδή… τόλμησαν να παρευρεθούν στην κηδεία και να τιμήσουν τη μνήμη του 35χρονου ομογενούς, η Αλβανία δυναμιτίζει εκ νέου το ήδη τεταμένο κλίμα. 

Συγκεκριμένα, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε persona non grata (ανεπιθύμητη) την ευρωβουλευτή και πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Η κυρία Θεοχάρους παρακολουθεί την πορεία της γειτονικής χώρας δεκαετίες τώρα -πρόσφατα και ως αρμόδια για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.- και τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο πλευρό της οικογένειας Κατσίφα.
«Η απόφαση αυτή έρχεται ως θεσμική απάντηση των θεσμών της Δημοκρατίας της Αλβανίας σε διαρκώς επαναλαμβανόμενες εξτρεμιστικές ενέργειες από την ευρωβουλευτή της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους, οι οποίες υποκινούν το μίσος και παραβιάζουν τη συνταγματική τάξη της χώρας μας, εντός της οποίας δεν είναι πλέον αποδεκτή» δήλωσε Αλβανός αξιωματούχος.

Κληθείσα να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη, η Ελένη Θεοχάρους είπε στο κυπριακό μέσο SigmaLive ότι πρόκειται για έναν τίτλο τιμής για την ίδια να μπει στο στόχαστρο ακόμη ενός διεφθαρμένου, δικτατορικού καθεστώτος. «Δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την αντίστασή μου ούτε τη βούλησή μου, ούτε το πάθος μου για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φρικτά καταπιεσμένων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου» είπε η Κύπρια ευρωβουλευτής.

Στο μεταξύ, «κόκκινο πανί» φαίνεται ότι αποτελεί για τις αλβανικές Αρχές η μεγάλη ελληνική σημαία, που προκάλεσε αίσθηση κατά το ύστατο «χαίρε» στον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Αλβανοί αστυνομικοί συνεχίζουν τις εφόδους σε σπίτια ομογενών στους Βουλιαράτες, προκειμένου να βρουν τη μεγάλη σημαία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σημαία έραψε ο ίδιος ο αδικοχαμένος 35χρονος για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία τον περασμένο Ιανουάριο, στο οποίο ήταν παρών μαζί με άλλους ομογενείς.

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τον αδικοχαμένο ήρωα

Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο μας και φωνάζοντας «αθάνατος», με το σύνθημα να ακούγεται στον δρόμο, δεκάδες πιστοί και κληρικοί χθες το πρωί απέτισαν τιμή στον ήρωα Κωνσταντίνο Κατσίφα. Στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, ο μητροπολίτης Ανθιμος, παρουσία και άλλων ιερέων, έκανε πράξη το αίτημα πολλών πιστών και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον 35χρονο Ελληνα που δολοφονήθηκε.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε μετά το πέρας της κυριακάτικης θείας λειτουργίας. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου είπε χαρακτηριστικά: «Ολα θα πάνε καλύτερα». Στην τελετή μνημονεύθηκε και ο Σταύρος Γκούτσιος, επίσης Βορειοηπειρώτης, ο οποίος στα 50 χρόνια του πέθανε από καρδιακή ανακοπή μία ημέρα μετά τον θάνατο του Κ. Κατσίφα.

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο εκκλησία δύσκολα μπορούσε να κρύψει κανείς τα δάκρυα συγκίνησης για το αδικοχαμένο παλικάρι. Μάνες, πατεράδες, ακόμη και μικρά παιδιά είχαν ένα ερώτημα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους: «Γιατί;». «Το φοβερό με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα κόστισε πολύ στη συνείδηση όλων των Ελλήνων που έχουν σχέση με τη Βόρεια Ηπειρο» σημείωσε ο κ. Ανθιμος και συμπλήρωσε ότι το μνημόσυνο έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά καθώς γιορτάζει ο άγιος, αλλά και επειδή αυτός είναι ο ναός στον οποίο τελέστηκε η πρώτη λειτουργία μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Από πλευράς του, ο πατήρ Μηνάς, πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας, ανέφερε ότι οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και τόνισε πως δόγμα του είναι ότι η Ηπειρος είναι μία και ενιαία. «Σεβόμαστε τα σύνορα, σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες του καθενός, όμως όπως όλες οι μειονότητες οπουδήποτε στη Γη απαιτούν να έχουν τα δικαιώματα τα προσωπικά, τα θρησκευτικά και τα εθνικά τους, έτσι και εμείς απαιτούμε τα δικαιώματα αυτά να τα έχουνε οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν εκπρόσωποι φορέων, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός και ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής. Εκεί ήταν και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης, που παρευρέθηκε και στην κηδεία του 35χρονου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα