Η ώρα της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εκδήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη για τις διεκδικήσεις«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται». Με αυτήν τη φράση ο κυβερνητικός βουλευτής από την Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έκανε γνωστή τη βούληση της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με αυτή, η κυβέρνηση ζητεί, εκτός των άλλων, πρωτίστως την ηθική αποζημίωση, την αποκατάσταση και την αναγνώριση από τη Γερμανία των ιστορικών εγκλημάτων που έκανε και τα οποία κατέστρεψαν την Ελλάδα και τη γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. 

Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε τα βασικά σημεία του πορίσματος που κατέθεσε η πλειοψηφία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Την εκδήλωση με θέμα «Αγος απλήρωτον, η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών» διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ Φαλήρου, Τούμπας, Χαριλάου και, εκτός από τον κ. Μηταφίδη, μίλησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, στα οποία προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την αξίωση των επανορθώσεων, ο κ. Μηταφίδης επισήμανε πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής, να κυρωθεί και να γίνει ένας μπούσουλας διεκδίκησης», διαβεβαιώνοντας ότι «η καθυστέρηση που υπήρξε δεν έχει πίσω της καμία πολιτική σκοπιμότητα».

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις που καταγράφονται στην έκθεση, σημείωσε ότι η Ελλάδα διεκδικεί ποσά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επανορθώσεις για τις ειδικές καταστροφές, επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, το οποίο δεν είναι πια δάνειο, αλλά συμβατική υποχρέωση, αποζημίωση θυμάτων, επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε μία σειρά από δράσεις σε διεθνείς οργανισμούς, δηλαδή στα Ηνωμένα Εθνη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αναδείξουμε το θέμα, αλλά και να δουλέψουμε πολύ και με την κοινή γνώμη της Γερμανίας» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κούλογλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα