Αντίστροφη μέτρηση για τις συντάξεις

Στο τραπέζι του Euro Working Group την Πέμπτη η συζήτηση του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπήΡαντεβού για να βρουν συμβιβαστική λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό ζήτημα, με αιχμή τις συντάξεις, έχουν δώσει για την προσεχή Πέμπτη οι εκπρόσωποι των δανειστών και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Η σύνοδος του Euro Working Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, έχει ως βασικό αντικείμενο την Ελλάδα και το «αίτημα» της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις και
να θεσπιστεί πακέτο παροχών.

Η συζήτηση στο Euro Working Group αποκτά αυξημένη βαρύτητα μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες από κύκλους των δανειστών σχετικά με την εντεινόμενη κυβερνητική παροχολογία, τη μεταρρυθμιστική απραξία, αλλά και τον κίνδυνο να σκληρύνει η στάση της Γερμανίας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ. Το Βερολίνο αντιδρά στη μη περικοπή των συντάξεων κυρίως για λόγους ισορροπίας στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης με «ανεκτικότητα», ενώ ο Ολαφ Σολτς τηρεί σκληρότερη στάση ως πολιτικό αντίβαρο στη Γερμανίδα καγκελάριο. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τρύπα»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σολτς έσπευσε να το συνδέσει με την ανάγκη υλοποίησης όλων των υπόλοιπων δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγική δομή της οικονομίας κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του «πακέτου Τσίπρα».

Οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών εξακολουθούν να εντοπίζουν «τρύπα» τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2019, εάν δεν θιγούν οι συντάξεις και εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 765.000.000 ευρώ.

Για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά μέτρα, με πιο πιθανό τη μεστοσταθμική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% το 2019. Εξηγήσεις αναμένεται να ζητηθούν και για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με παροχές κατά 200.000.000 ευρώ υψηλότερες από αυτές που εγγράφονται
στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και, κυρίως, για τις 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, δημοσιονομικού κόστους 200.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα