Η μικρή… Βουλή με αναγνώστες της «δημοκρατίας»

Είκοσι συνταξιούχοι που καθημερινά «συνεδριάζουν» για θέματα επικαιρότηταςΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Τη δική τους… τοπική Βουλή, που συνεδριάζει καθημερινά για περίπου τέσσερις ώρες και καταπιάνεται με ζητήματα που αφορούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, τις περικοπές των συντάξεων, τα Μνημόνια και πολλά άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια περίπου 20 συνταξιούχοι στην περιοχή της Τούμπας, πιστοί αναγνώστες της «δημοκρατίας». Την αποκαλούν «Κοινωνική Βουλή της Τούμπας», συνεδριάζει στο αναψυκτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου της περιοχής και τα μέλη της έχουν ορίσει ακόμα και… πρόεδρο, αντιπρόεδρο, επίτιμο πρόεδρο, φρούραρχο, ενώ διαθέτουν και κουδουνάκι για να… διακόπτουν, όταν οι τόνοι ανεβαίνουν!

Η «δημοκρατία» παρακολούθησε μια «συνεδρίαση» της «Κοινωνικής Βουλής της Τούμπας». Εκεί συναντήσαμε τον «πρόεδρο» Χρήστο Χατζηπαραδείση, τον «αντιπρόεδρο» Κώστα Καμπουρίδη, τον «φρούραρχο» Φώτη Σκόδρα και τους «βουλευτές» Γρηγόρη Τζανή, Βαγγέλη Θυμιανάκη, Δημήτριο Κωφίδη, Αγγελο Σκόδρα, Αναστάσιο Παπαδόπουλο και Θεόδωρο Καφέ. Μαζί τους και ο Κοσμάς, εργαζόμενος στο αναψυκτήριο, που, όπως λένε οι συνταξιούχοι, «ανέχεται τις φωνές τους».

Εδώ και 10 χρόνια

Η «Βουλή της Τούμπας» ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία. Από τότε, τα μέλη της καθημερινά βρίσκονται γύρω στις 10 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι συζητούν ζητήματα της επικαιρότητας, και όχι μόνο, αφού έχουν προηγουμένως ενημερωθεί από τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις εφημερίδες. Δεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο και γι’ αυτό πολλές φορές διαφωνούν, αλλά δεν χαλούν τις καρδιές τους. «Ξεκινήσαμε να συζητάμε για τα τοπικά προβλήματα. Μετά μιλούσαμε για τα προβλήματα της κοινωνίας» υποστηρίζει στη «δημοκρατία» ο «πρόεδρος» κ. Χατζηπαραδείσης και συμπληρώνει ότι πολλές φορές καλούν αιρετούς (δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, αλλά και βουλευτές) για να τους ακούσουν και να τους ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους. «Με δική μας πρωτοβουλία ενημερώσαμε ότι είναι άδικα τα χαράτσια στα μη ηλεκτροδοτούμενα καταστήματα και ενημερώσαμε τους βουλευτές. Αποτέλεσμα ήταν 41 βουλευτές να υπογράψουν επερώτηση και να επικοινωνήσει μαζί μου ο ίδιος ο υπουργός» σχολιάζει ο κ. Χατζηπαραδείσης.

Συνοδεία καφέ, μπουγάτσας και κουλουριού, οι «βουλευτές» της «Κοινωνικής Βουλής Τούμπας» συζητούν για την Υγεία, την Παιδεία και τα Μνημόνια. Αλλοτε μαζί τους είναι και ο επίτιμος πρόεδρος του «σώματος», ο οποίος είναι 93 ετών! Ο μικρότερος είναι 65 χρόνων. Στις συνεδριάσεις τους έχουν και έναν πρώην δήμαρχο, τον Αλέκο Καϊδόγλου, που διετέλεσε δήμαρχος στη Σκύδρα.
«Ο σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης» αναφέρουν μεταξύ άλλων στη «δημοκρατία». Μερικές φορές στην παρέα τους προστίθενται και οι σύζυγοί τους, οι οποίες συμμετέχουν στις συζητήσεις. Η «Κοινωνική Βουλή της Τούμπας» πραγματοποιεί συγκεντρώσεις, προσκαλεί ομιλητές και κάθε χρόνο κόβει βασιλόπιτα για να μπει καλά η χρονιά, την οποία θα αναλύουν καθημερινά εκεί, στη γωνία του αναψυκτηρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα