«Σάκος του μποξ» οι αστυνομικοί (!) στα κέντρα φιλοξενίας

«Ζουν σε καθεστώς φόβου, πρέπει να αλλάξει άμεσα όλο το πλαίσιο της φύλαξης» λέει ο Θ. Τσαϊρίδης

Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος

Κραυγή αγωνίας των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης για τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων: ζητούν να αλλάξει το καθεστώς φύλαξής τους, καθώς καθημερινά έξω από κάθε δομή υπάρχουν δύο αστυνομικοί με «δεμένα χέρια», λόγω του ότι λειτουργούν με σαφείς εντολές να μην πραγματοποιούν ελέγχους σε όσους εισέρχονται και εξέρχονται, αλλά και μέσα στα κέντρα, όπου παρατηρούνται όργιο εμπορίου ναρκωτικών, έκδοση ιεροδούλων και πόλεμος συμμοριών.

Αναδιάρθρωση

Οι αστυνομικοί ζητούν τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας, τα κέντρα και οι γύρω περιοχές να μπουν σε καθεστώς επιτήρησης και κανονικού ελέγχου των προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα. «Η κατάσταση ως έχει δεν λειτουργεί ούτε προς όφελος των προσφύγων και μεταναστών, που ενδεχομένως να βρίσκονται ανυπεράσπιστοι στο έλεος επιτηδείων, ούτε προς όφελος των αστυνομικών, που γίνονται… σάκος του μποξ έξω από τα κέντρα φύλαξης και, το κυριότερο, ούτε των πολιτών, που ζουν σε καθεστώς φόβου» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος των αστυνομικών Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τσαϊρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι έχουν ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει διάλογος με τους αστυνομικούς και να αλλάξει ο τρόπος φύλαξης, η ηγεσία της Αστυνομίας και το αρμόδιο υπουργείο κωφεύουν. «Αρχικά περιμένουμε να μεταφερθούν πολλά από τα κέντρα από την κεντρική Μακεδονία, στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα φαινόμενα

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να αλλάξει όλο το πλαίσιο φύλαξης και λειτουργίας, προκειμένου να καταπολεμήσουμε φαινόμενα εγκληματικότητας προς όφελος της γενικότερης ασφάλειας. Δεν γίνεται τα κέντρα να λειτουργούν υπό ειδικό καθεστώς, εφόσον είναι ανοιχτού τύπου, και να μην μπορεί η Αστυνομία να ελέγχει και να παρεμβαίνει» τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης.

Νέα κρούσματα ηπατίτιδας!

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς εμφανίστηκαν και νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α! Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, όπου και νοσηλεύονται, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν και πάλι την επέμβαση της πολιτείας καθώς, όπως λένε, η υγειονομική «βόμβα» έσκασε στο κέντρο φιλοξενίας και θα ακολουθήσουν και άλλα κρούσματα εξαιτίας των συνθηκών υγιεινής. Πριν από λίγο καιρό είχαν νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Κιλκίς άλλα οκτώ άτομα, στην πλειονότητά τους παιδιά τα οποία είχαν ηπατίτιδα Α και φιλοξενούνταν επίσης στο ίδιο κέντρο. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το νοσοκομείο είναι ακατάλληλο για να νοσηλεύει κρούσματα ηπατίτιδας και υπάρχει κίνδυνος για ασθενείς και προσωπικό.

«Πρόσφυγες κοιμούνται σε πλατείες και σχολεία»

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής πέριξ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης με την παρουσία προσφύγων που διανυκτερεύουν σε πάρκα, πλατείες και αυλές σχολείων, και ζητούν την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας και της Υπατης Αρμοστείας για να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι πρόσφυγες «διαμένουν στην περιοχή μέχρι να τους πάρουν διακινητές και τους μεταφέρουν στα σύνορα». Την άποψη αυτή εξέφρασε και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όταν έθεσε το θέμα η πρόεδρος της β’ δημοτικής κοινότητας Μαρία Λαζαρίδου.

«Δεν τολμάμε να κυκλοφορήσουμε»

«Η περιοχή έχει πάρα πολλά προβλήματα. Ηρθαν οι πρόσφυγες και κοιμούνται όπου βρουν, κι εμείς μόλις νυχτώσει δεν τολμάμε να κυκλοφορήσουμε» έλεγε κάτοικος της περιοχής.
Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, οι πρόσφυγες «στρατοπεδεύουν» στο πάρκο Γαλοπούλου, σε πάρκα στην οδό Μαργαροπούλου, στην οδό Κολονιάρη, στην οδό Αναγεννήσεως, ενώ για την προσωπική υγιεινή τους χρησιμοποιούν τις αυλές του 12ου Γυμνασίου, του 16ου Λυκείου, αλλά και των 37ου και 41ου Νηπιαγωγείων.

«Προσπαθούν να καλύψουν τις φυσικές τους ανάγκες όπου και όπως μπορούν, σε παρακείμενους χώρους. Εχουν έρθει διαμαρτυρίες κατοίκων που φοβούνται για τη δημόσια υγιεινή, αλλά και για το τι θα γίνει με την έναρξη του σχολικού έτους» τόνισε η κυρία Λαζαρίδου.

Φανή Χαρίση

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα