Ενα «δάκρυ» στα Τρίκαλα για τα θύματα των ναζί

Συμβολικό μνημείο για το ΟλοκαύτωμαΜε τα αποκαλυπτήρια ενός συμβολικού μνημείου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ράγες τρένου και το σχήμα του θυμίζει δάκρυ, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στα Τρίκαλα οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 139 άτομα που «έχασε» η θεσσαλική πόλη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 

Το μνημείο βρίσκεται στην αρχή της συνοικίας στην οποία έμεναν στο παρελθόν οι Εβραίοι των Τρικάλων και παραπέμπει στη διαδρομή με τα «τρένα του θανάτου», που τους μετέφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από αυτή τη μοίρα οι επιζώντες ήταν ελάχιστοι. Ανάμεσα σε αυτούς, η 97χρονη σήμερα Νάκη Μπέγα, «γέννημα θρέμμα» των Τρικάλων, η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρουσίαση του μνημείου, στη διάρκεια της οποίας η συγκίνηση στα πρόσωπα των παρευρισκομένων ήταν έκδηλη.

Δίνοντας τον τόνο των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Δίπλα από τον ποταμό της λήθης, τον Ληθαίο, διατηρούμε τη Μνήμη». Μιλώντας για το μνημείο τόνισε τη σημασία και τον συμβολισμό των δακρύων για τους Τρικαλινούς που χάθηκαν. Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις είχαν αρχίσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και σε αυτές παρευρέθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι 12 χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Ιταλία και το Ισραήλ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα