Θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη (!) θέλει η Αγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τη χώρα και προέβη στον κωμικό ισχυρισμό ότι η Ελλάδα σκοπεύει να σφετεριστεί την ΑΟΖ τηςΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Εναν πρωτότυπο αλλά… κωμικό τρόπο βρήκε αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προκειμένου να ξεδιπλώσει τις αξιώσεις της χώρας του σε βάρος των ελληνικών και των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επισκέφτηκε τη Λιβύη και κατήγγειλε την Ελλάδα ότι σκοπεύει να σφετεριστεί μέρος της υφαλοκρηπίδας της νοτίως της Κρήτης.

Η τουρκική, ωστόσο, κουτοπονηριά έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Ακάρ συνόδευσε αυτόν τον απίστευτο ισχυρισμό του με χάρτες που παρουσίασε σε Λίβυους αξιωματούχους και, βάσει αυτών, «εξαφανίζονται» από τον χάρτη το Καστελόριζο και άλλα ελληνικά νησιά, η Ρόδος και η Κάρπαθος δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, η Κρήτη και η Κύπρος δεν έχουν επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες και η Αγκυρα μπαίνει «σφήνα» στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ, και αποκτά πρόσβαση στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για μία εκδοχή της Τουρκίας που όχι μόνο δεν μπορεί να στηριχθεί νομικά, αλλά προδίδει πανικό και αμηχανία, καθότι το γεωτρύπανο της ExxonMobil βρίσκεται ήδη στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και ετοιμάζεται για την πρώτη του γεώτρηση.

Οι εξελίξεις τρέχουν δηλαδή και η Αγκυρα νιώθει ότι είναι εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Αμυνας πήγε στη Λιβύη, όπου το πολιτειακό-πολιτικό καθεστώς είναι στον «αέρα», προκειμένου να αναζητήσει ερείσματα για να προωθήσει τις αξιώσεις της. Αίγυπτος και Ισραήλ τής έχουν κλείσει την πόρτα κατάμουτρα.
Οι προκλήσεις, ωστόσο, των Τούρκων συνεχίστηκαν και στην Κύπρο, αφού η Αγκυρα έστειλε δύο μαχητικά F-16 να πετάξουν πάνω από το κατεχόμενο τμήμα και σε απόσταση αναπνοής από τη Λευκωσία με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του «ψευδοκράτους» την προσεχή Πέμπτη.

Στις τουρκικές προκλήσεις απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με αφορμή τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του, λέγοντας πως η Τουρκία επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, «η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Η πιο ηχηρή απάντηση, ωστόσο, δόθηκε από το γεωτρύπανο της ExxonMobil, το οποίο βρίσκεται ήδη πάνω από τον στόχο «Δελφίνος» του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου γίνονται οι διαδικασίες για τη γεώτρηση, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει την Πέμπτη. Εως τότε θα έχει σταθεροποιηθεί το γεωτρύπανο «Stena ΙceMax» και όλο το προσωπικό θα έχει λάβει τις θέσεις του. «Οσο λιγότερα λέγονται σε ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες τόσο το καλύτερο» σχολίασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας

«Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που κρίνει πρόσφορο» επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως με τις απειλές και τους εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανατρέψει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, που απορρέουν από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καλώντας τη μάλιστα να τα σεβαστεί απόλυτα.

Παρευρισκόμενος στην τελετή μετονομασίας της Βάρης – Κορωπίου σε λεωφόρο Ευελπίδων και έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τη στρατιωτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ευθέως στην Τουρκία και είπε πως δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια όποτε θελήσει.

Οπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, η συγκεκριμένη νομική βάση του διεθνούς δικαίου, που τεκμηριώνει με σαφήνεια τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, συμπυκνώνεται στη Συνθήκη της Λωζάννης «που δεν αναθεωρείται ή επικαιροποιείται, είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας». Συνεπώς, όπως κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης». Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε και μήνυμα στα Σκόπια, τα οποία κάλεσε να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμά τους, υπογραμμίζοντας πως μόνο όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, είναι δυνατή η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο, καθώς και η κατά το διεθνές δίκαιο ορθή ερμηνεία της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προκειμένου αυτή να έλθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα