Φαίη Ξυλά: Kαθένας ζει στη σφαίρα του

Η Φαίη Ξυλά μιλά για «Το πείραμα» (του Γιουνγκ), που ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου ΜουσικήςΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Εχει χαρακτηριστεί το ωραιότερο «πείραμα» της φυσικής: Μια επιστημονική διαπίστωση με τίτλο «Πείραμα της διπλής σχισμής» (γνωστό και ως «πείραμα του Γιουνγκ»), σύμφωνα με την οποία τα σωματίδια που περνούν από δύο λεπτές παράλληλες σχισμές εκδηλώνουν διαφορετικές συμπεριφορές όταν ο παρατηρητής δεν τα παρακολουθεί.
Αυτή η επιστημονική θεωρία είναι και το εφαλτήριο για το θεατρικό έργο που έγραψε η ταλαντούχα Ζέτη Φίτσιου, το οποίο παρουσιάζεται την περίοδο αυτή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με αφορμή «Το πείραμα», η πρωταγωνίστρια Φαίη Ξυλά μιλά στη «δημοκρατία» για το ενδιαφέρον αυτό κείμενο.

«Στην παράσταση βλέπουμε μια οικογένεια, η οποία ζει μέσα σε μια σφαίρα» μας λέει η γνωστή ηθοποιός, η οποία υποδύεται τη μητέρα της οικογένειας. «Εξω από αυτήν, ένας επιστήμονας άλλοτε τους παρατηρεί φανερά κι άλλοτε χωρίς να τον αντιλαμβάνονται. Η μητέρα, λοιπόν, προσπαθεί όχι μόνο να τους κρατήσει μέσα σε αυτή τη σφαίρα, αλλά επιχειρεί να περάσει προς τα έξω μια συγκεκριμένη εικόνα: Οτι ο γιος της είναι ένας εξαιρετικός μαθητής και πως ο σύζυγός της είναι ένας δυναμικός και πετυχημένος άνδρας».

Συμβολισμός

Οπως εξηγεί, το θέμα της παράστασης μπορεί να «μιλήσει» στον κόσμο σε πολλά επίπεδα, καθώς θίγει αρκετά θέματα. «Η εν λόγω σφαίρα λειτουργεί και κάπως συμβολικά, και μιλά για την εστία που φτιάχνουμε όλοι, μέσα στην οποία ζούμε ηθελημένα. Ξέρετε, καθένας από εμάς σε κάποια φάση της ζωής του δημιουργεί τη δική του σφαίρα. Ζούμε σε μια κοινωνία και πολλές φορές προσαρμοζόμαστε σε αυτό που επιτάσσει ο περίγυρός μας, το οποίο μπορεί να είναι και πραγματικά αυτό που θέλουμε. Το θέμα είναι αυτές οι επιταγές της κοινωνίας να μην καταπιέζουν τη ζωή μας, αλλά και να μην παραμερίζουν τις πραγματικές ανάγκες μας. Το ζητούμενο, δηλαδή, είναι καθένας να μην κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, αλλά να προσπαθεί να αποτινάξει οποιαδήποτε σφαίρα κλείνει τη ζωή του» καταλήγει η ηθοποιός.

Εκτός από τη Φαίη Ξυλά, στην παράσταση παίζουν ακόμη οι Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Πέτρος Λαγούτης και Μενέλαος Χαζαράκης. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Ανδρέας Φλουράκης, ενώ ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στα σκηνικά της παράστασης, που έχει επιμεληθεί ο Χριστόφορος Κώνστας.

• Info: Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 9 Δεκεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα