ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Τα ερωτήματα που γεννιούνται για τον Κυριάκο μετά τη διπλή δυστοκία με τους υποψηφίους σε Θεσσαλονίκη και ΠειραιάΑπό τον 
Γιώργο Χαρβαλιά

Eυτυχώς που κατάφερε ο Κυριάκος να πείσει τον ανιψιό του να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. Θα χρειάστηκε, φαντάζομαι, μεγάλη προσπάθεια. Δυστυχώς δεν κατάφερε το ίδιο στις δύο άλλες μεγάλες πόλεις. Τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Ισως επειδή δεν βρήκε να κατεβάσει κοντοχωριανούς του…

Η εικόνα, πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι επιεικώς τραγελαφική. Και προδίδει τεράστιο έλλειμμα πολιτικής συγκρότησης του αρχηγού της Ν.Δ., καθώς και εμπειρίας των συνεργατών του που έχουν επιφορτιστεί με τις κομματικές υποψηφιότητες στην Αυτοδιοίκηση.

Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. Αν είχε απλώς ακολουθήσει την πεπατημένη, κατεβάζοντας τον αξιοπρεπή Σταύρο Καλαφάτη που είχε χάσει από τον Μπουτάρη στο νήμα, με δεδομένη τη δραματική φθορά του τελευταίου, θα έπαιρνε τον δήμο… αέρα πατέρα και η υπόθεση θα τελείωνε εκεί.

Ομως, ο αρχηγός της Ν.Δ. ήθελε «κάτι διαφορετικό». Επειτα από αυτοσχεδιασμούς και περιπλανήσεις ακόμη και σε… αστρικά πεδία αστείων υποψηφιοτήτων, που δεν θα είχαν καμία τύχη, κατέληξε σε μία σοβαρή επιλογή, με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εξαιρετικά πετυχημένος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, «πολλαπλών θητειών» και με σοβιετικού τύπου ποσοστά, ήταν πράγματι μια έξυπνη λύση χωρίς φθαρμένους κομματικούς σκελετούς.

Το χρίσμα δόθηκε. Χρειάστηκε, όμως, μόνο ένας «αντάρτης» και μια πρόχειρα στημένη συνέντευξη Τύπου για να αποσυρθεί άρον άρον ο επίσημος υποψήφιος αναζητώντας την ασφάλεια στον παλαιό δήμο του, αφού αντελήφθη ότι συνομιλούσε με αναξιόπιστους που του είχαν εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη «γαλάζια» υποψηφιότητα.

Στον Πειραιά, πάλι, Κύριος οίδε τι έγινε. Ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης και πολύ κοντινός άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη έσπευσε με δημόσια δήλωση να επιβεβαιώσει την εκ νέου υποψηφιότητα του εκλεκτού του Γιάννη Μώραλη.

Προφανώς ο Κυριάκος, για να αποδείξει ότι δεν συντάσσεται με επιλογές μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, κατέληξε σε μία άλλη υποψηφιότητα: Τον συμπαθή στον χώρο της εμπορικής κοινότητας Βασίλη Κορκίδη, που μπορεί να είχε και κάποια τύχη στον δήμο.

Το «χρίσμα» έγινε γνωστό άρον άρον από τους συνεργάτες του Κυριάκου, αλλά το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υποψήφιος κοινοποιώντας σχετικό «τουίτ» του επίσημου κρατικού πρακτορείου ειδήσεων!
Και ενώ ήταν προγραμματισμένη για χθες το πρωί η «πανηγυρικού χαρακτήρα» συνάντηση Μητσοτάκη – Κορκίδη, ο τελευταίος αποφασίζει να μην κατέβει «για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους»…

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να μην μπορεί ένας αρχηγός κόμματος εξουσίας ούτε να «κλειδώσει» δημαρχιακά χρίσματα σε στρατηγικής σημασίας αστικά κέντρα. Αυτό το «δις εξαμαρτείν» σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά προδίδει μια ασύλληπτη πολιτική ανημποριά και δημιουργεί τεράστια ερωτήματα: Αν δεν μπορεί σήμερα να διαπραγματευτεί με υποψήφιους δημάρχους, πώς θα μιλάει μεθαύριο με ξένους ηγέτες για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας;

Εκτός βέβαια κι αν συμβαίνει κάτι άλλο, πιο μακιαβελικό. Τα θαλάσσωσε σκοπίμως ο Κυριάκος για να διευκολύνει την υποψηφιότητα Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και Μώραλη στον Πειραιά. Παίζει κι αυτό…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα