«Η συμφωνία του Brexit θα κάνει τη Βρετανία αποικία»

Καταπέλτης» ο Τζόνσον κατά της Μέι, ζητεί αλλαγή πορείαςAναταράξεις προκαλεί ήδη στη Βρετανία το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για τον «γόρδιο δεσμό» του Brexit. Οπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, αν και «κλείδωσε» η συμφωνία των δύο πλευρών, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή τόσο εύκολα στο νησί, καθώς θα πρέπει σε πρώτη φάση να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για το θέμα, και στη συνέχεια από το Κοινοβούλιο.

Το CNN μετέδιδε χαρακτηριστικά πως οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία που περιλαμβάνει λύση στο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, αυτό του ζητήματος των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο! Ηδη κατά της συμφωνίας για το Brexit που ετοιμάζουν η Τερέζα Μέι και η Ε.Ε. είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έγραψε στο twitter: «Κανείς δεν ξεγελιέται από αυτό το θέατρο. Καθυστέρηση στη σκηνοθετημένη καθυστέρηση. Θα επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit και θα σημαίνει την παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η σκληρή ανάρτηση του Τζόνσον καταλήγει μάλιστα με την εξής δήλωση: «Θα καταδικαστούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση και υπό τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών. Ο κόσμος δεν ψήφισε υπέρ ενός καθεστώτος αποικίας. Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό, μόνο αν αλλάξουμε πορεία τώρα».
Χθες, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των πιέσεων προς τη Βρετανία, δημοσιοποίησε σχέδιο δράσεων στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Το σχέδιο αναφέρεται στα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις αεροπορικές μεταφορές, στα τελωνεία, στους υγειονομικούς / φυτοϋγειονομικούς κανόνες, στη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και στην πολιτική για το κλίμα.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019, θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ε.Ε. από το Ηνωμένο Βασίλειο -συγκεκριμένα τα εμπορεύματα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα