Αμφιλεγόμενα συμπληρώματα ω3, D

Αντιφατικά συμπεράσματα εξάγουν δύο έρευνες σχετικά με το αν υπάρχει ωφέλεια από τη λήψη των ειδικών σκευασμάτωνΔύο νέες μεγάλες έρευνες επιτείνουν τη σύγχυση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ωφέλεια των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

Οι μελέτες, που υπογράφονται από Αμερικανούς επιστήμονες και παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας στο Σικάγο, κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα ως προς το αν και κατά πόσον τα συμπληρώματα αυτά προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου. Ετσι ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα ή αν πετάει τα χρήματά του δεν υπάρχει ακόμη.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη μελέτη με την ονομασία VITAL, που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε δείγμα 26.000 υγιών ανθρώπων άνω των 50 ετών οι οποίοι επί μία πενταετία έπαιρναν καθημερινά ένα γραμμάριο συμπληρώματος με συνδυασμό ΕΡΑ και DHΑ (τα πιο γνωστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), δεν διαπίστωσε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή καρκίνο, παρά μόνο μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, η οποία μάλιστα ήταν πιο ορατή σε ανθρώπους που δεν κατανάλωναν πιο συχνά ψάρια. 

Η δεύτερη μελέτη (REDUCE-IT) του νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστόνης στους 8.000 συμμετέχοντες που έπαιρναν επίσης επί πέντε χρόνια καθημερινά ένα πιο ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής (που περιείχε ΕΡΑ σε πιο υψηλή συγκέντρωση) διαπίστωσε μείωση κατά 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και από τους οποίους μερικοί είχαν ήδη πάθει ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 20% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακής αιτιολογίας θάνατο, μείωση 31% του κινδύνου για έμφραγμα και κατά 28% του κινδύνου για εγκεφαλικό σε εκείνους που είχαν λάβει το συμπλήρωμα, σε σχέση με όσους είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο (placebo).
Πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα, από την πρώτη τουλάχιστον μελέτη, για τα οφέλη της βιταμίνης D, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά ούτε για επιθετικό καρκίνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα