«Ουδεμία παρατυπία με τον ορισμό αθλητικών δικαστών»

Επιστολή του προέδρου Εφετών Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου για το θέμα με τον Νικόλαο ΣαλάταMε αφορμή δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για την πιθανή ακυρότητα του ορισμού των αθλητικών δικαστών, ο πρόεδρος Εφετών Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος έστειλε στην εφημερίδα μας την παρακάτω επιστολή:

«Προς αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας, όσον αφορά τους προταθέντες από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών εφέτες, ως υποψηφίους αθλητικούς Δικαστές στην Ε.Π.Ο, εκτίθενται τ’ ακόλουθα:

1 Το Εφετείο της Αθήνας διοικείται αποκλειστικά από Τριμελές Συμβούλιο, με Πρόεδρο, Πρόεδρο Εφετών και από 2 Εφέτες ως μέλη, κατόπιν αρχαιρεσιών που διεξάγονται ανά διετία, σε καμία δε περίπτωση δεν ασκούνται πράξεις διοίκησης από μη εκλεγμένους από τις τελευταίες (αρχαιρεσίες) Δικαστές.

2 Κάθε Ιούνιο, με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου, ορίζονται σε τμήματα διακοπών οι Δικαστές που θα υπηρετήσουν σε αυτά, καθώς και οι Πρόεδροι υπηρεσίας.

3 Στα καθήκοντα του Προέδρου Υπηρεσίας δεν περιλαμβάνονται πράξεις διοίκησης του Εφετείου, οι οποίες αποκλειστικά επιχειρούνται από το ως άνω εκλεγμένο Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης. Διεκπεραιώνονται, όμως, από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας αποκλειστικά και μόνο επείγοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η υπογραφή και αποστολή της επείγουσας υπηρεσιακής αλληλογραφίας.

4 Κατά το χρονικό διάστημα από 13/8/2018 μέχρι 17/8/2018 Πρόεδρος Υπηρεσίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου μας, είχε ορισθεί ο εκ των αρχαιοτέρων υπηρετούντων Εφετών και Γενικός Γραμματέας της Ε.Δ.Ε. κ. Νικόλαος Σαλάτας.

5 Στις 13/8/2018 προέκυψε θέμα επείγουσας αποστολής, εκ μέρους του τότε Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης κ. Θεόδωρου Κανελλόπουλου (νυν Αρεοπαγίτη), εγγράφου υπόδειξης Εφετών ως αθλητικών Δικαστών στην Ε.Π.Ο. Η επιλογή έγινε, όπως είναι αυτονόητο, αποκλειστικά από τον ως άνω αρμόδιο Πρόεδρο (κ. Κανελλόπουλο), το δε σχετικό έγγραφο διεκπεραιώθηκε και υπεγράφη αντ’ αυτού (κ. Κανελλόπουλου) από τον κ. Σαλάτα, που ήταν και ο μόνος Πρόεδρος Υπηρεσίας που υπηρετούσε εκείνο το χρονικό διάστημα στο Εφετείο, τούτο δε καθόσον, τόσο ο ως άνω Πρόεδρος (κ. Κανελλόπουλος) όσο και τα 2 μέλη της Διοίκησης απουσίαζαν εκτός Αθηνών.

Επομένως, ουδεμία παρατυπία υπήρξε, ούτε βεβαίως ανακύπτει, ούτε κατ’ ελάχιστο, ζήτημα ασυμβιβάστου, καθότι ο κ. Σαλάτας δεν υπήρξε μέλος Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, ούτε βεβαίως άσκησε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διοικητικά καθήκοντα, που όπως προελέχθη ουδείς Δικαστής μπορεί να ασκήσει πλην των αιρετών, κατά τα ανωτέρω.

Παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας».

—-

Η απάντηση της «δημοκρατίας»

Στα δικαστήρια, όπου ισχύει το αυτοδιοίκητο, όπως και στο Εφετείο Αθηνών, σε όλα τα τμήματα διακοπών (ήτοι ετησίως, από 1/7έως 15/9) υπηρετεί οπωσδήποτε ένας εκ των μελών του Εκλεγμένου Συμβουλίου Διοίκησης (τακτικός ή αναπληρωματικός) ώστε να διαχειρίζεται και να υπογράφει για όλες τις πράξεις διοίκησης που ανακύπτουν.

Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει ληφθεί παρόμοια μέριμνα; (Στο Εφετείο Αθηνών είναι γνωστό ότι είναι εκλεγμένα, πλην του προέδρου, και δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη.)

Ο δικαστής που ασκεί καθήκοντα προέδρου υπηρεσίας υπογράφει μόνο τα επείγοντα διεκπαιρεωτικά έγγραφα και πάντοτε με την ιδιότητά του ως «πρόεδρος υπηρεσίας» και όχι αντί του προέδρου του συμβουλίου διοίκησης του δικαστηρίου, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Δεδομένου, μάλιστα, ότι για τον συγκεκριμένο δικαστή που υπογράφει ο νόμος προβλέπει ρητά ότι απαγορεύεται να ασκεί τέτοια καθήκοντα λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας. Ασφαλώς, το ασυμβίβαστο αυτό το γνώριζαν τόσο ο υπογράφων, μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Δικαστών, όσο και ο προϊστάμενος του Εφετείου.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι ο προϊστάμενος κάθε δικαστηρίου δικαιούται να υπηρετεί σε κάθε τμήμα διακοπών και κατά συνέπεια να υπογράφει σημαντικά έγγραφα που είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητάς του, όπως ήταν και αυτό.

Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι αν είχαν αποφευχθεί όλες αυτές οι ενέργειες, δεν θα υπήρχαν οι εκ των υστέρων παραιτήσεις και δεν θα είχε δημιουργηθεί ο θόρυβος, ο οποίος αποτελεί πλήγμα για την εικόνα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, και θα είχε αποφευχθεί η αναστάτωση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

—-

Ο κύριος Κακαβιάς και η δίκη της ΕΠΟ

Μεταξύ των επιλεγέντων είναι και ο Στυλιανός Κακαβιάς, ο οποίος την περίοδο αυτή προεδρεύει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο οποίο δικάζεται σοβαρή υπόθεση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με κατηγορούμενους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το σκάνδαλο της κάρτας υγείας της ΕΠΟ και στη δίκη παρίσταται ως πολιτική αγωγή η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ. Κατά συνέπεια, θα ήταν πιθανό κάποιος εκ των αντίδικων πλευρών να ζητούσε την εξαίρεση του προέδρου, που ως αποτέλεσμα θα είχε την καθυστέρηση της διεξαγωγής της δίκης.

Και όμως, ο προϊστάμενος τον πρότεινε και αυτόν, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο ίδιος ο κ. Κακαβιάς εκ των υστέρων να μην αποδεχθεί τον διορισμό του. Επίσης, για άγνωστους λόγους παραιτήθηκε και ο κ. Γεωργουλέας.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα