«Black Friday» για Ιερώνυμο

Αύριο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να πείσει την Ιεραρχία για τη μυστική συμφωνία με το ΜαξίμουΡεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί αύριο το πρωί αντιμέτωπος με την εύλογη κριτική ισχυρής ομάδας μητροπολιτών. Θα κληθεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν να παρακάμψει τη συνοδικότητα και τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, και να διαπραγματευθεί μυστικά ένα προσχέδιο συμφωνίας με την κυβέρνηση για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Επίσης, θα πρέπει να μεταπείσει όσους ισχυρίζονται ότι το σχέδιό του είναι πρόχειρο, έωλο και επικίνδυνο, όπως αποδεικνύουν τα πολλά ασαφή σημεία και στοιχεία του που παρουσίασε από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ιερώνυμος θα κληθεί είτε να θέσει το σχέδιο 15 σημείων σε ψηφοφορία, με ό,τι μπορεί να σημάνει μια ενδεχόμενη απόρριψη από την Ιεραρχία, είτε να προτείνει τη δημιουργία επιτροπής που θα το επεξεργαστεί λεπτομερέστερα. Το μέλλον του σχεδίου, τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάστηκε, με πανηγυρικό τόνο και διάθεση, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο, φαντάζει αβέβαιο σε κάθε περίπτωση.

Στο μεταξύ, αίσθηση και ζωηρές συζητήσεις πυροδότησαν η τυχαία διασταύρωση και η σύντομη συνομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, χθες, σε διάδρομο της Βουλής. Ο Αρχιεπίσκοπος συνόδευε τον Συροϊακωβίτη Πατριάρχη Ιγνάτιο Εφραίμ στη συνάντησή του με τον Νίκο Βούτση.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι προσωπικές διαμάχες μεταξύ ισχυρών μητροπολιτών. Ο Ιωαννίνων Μάξιμος σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο επιτέθηκε λεκτικά στους Δημητριάδος Ιγνάτιο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο με φράσεις που προκαλούν αίσθηση.
Χαρακτήρισε τους δύο μητροπολίτες, που άσκησαν δριμεία κριτική στις ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερωνύμου, «δεσποτάδες παπαδοπατέρες, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς».

Πάντως και ο Ιωαννίνων Μάξιμος, τον οποίο πληροφορίες φέρουν ως έναν από τους ανθρώπους που είχαν κεντρικό και βαρύνοντα ρόλο στις μυστικές διαπραγματεύσεις του Αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση, εμφανίστηκε να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, υποστηρίζοντας στην ίδια συνέντευξη για το σχέδιο ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί αν δεν εγκριθεί από την Ιεραρχία και το Υπουργικό Συμβούλιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα