Φοβούνται «έκρηξη» του καρκίνου στο πάγκρεας

«Ενοχη» φαίνεται να είναι η κακή διατροφή από φαστ φουντ, γεγονός που απειλεί τις επόμενες γενιέςΑπό τη 
Ρίτα Μελά

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απειλητικών, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσής του, γεγονός που δυσχεραίνει τη θεραπευτική αντιμετώπισή του. Βάσει διεθνών δεδομένων, την ίδια στιγμή που ο ρυθμός εμφάνισής του αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, υπάρχει σημαντική έλλειψη ενημέρωσης για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση, σε συνδυασμό με την επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, μπορούν να ανατρέψουν τα αρνητικά προγνωστικά και να συμβάλουν στη θετική έκβαση της νόσου. Τα παραπάνω ανέφερε ο δρ Αλέξανδρος Αρδαβάνης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος και διευθυντής Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του παγκρέατος. Να σημειωθεί ότι όταν η νόσος εκδηλώσει συμπτώματα είναι αργά, γιατί έχει ήδη κάνει μεταστάσεις στον οργανισμό, γι’ αυτό θεωρείται ο πέμπτος καρκίνος σε θνησιμότητα, με συχνότητα 10-12 ασθενείς ανά 100.000 ανθρώπους.

Παράλληλα δεν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για να διαγνωστεί έγκαιρα, ενώ το γεγονός ότι πλήττει ολοένα και μικρότερες ηλικίες κάτω των 60 ετών κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ενας από τους «ενόχους» φαίνεται να είναι η κακή διατροφή από τα ταχυφαγεία (junk food), γεγονός που απειλεί τις επόμενες γενιές, όπως φοβούνται οι ειδικοί. Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του Συλλόγου ΚΕΦΙ, η Ζωή Γραμματόγλου δήλωσε: «Οι ασθενείς ζητούν καλύτερη ενημέρωση αλλά και συνεργασία μεταξύ των ογκολόγων παθολόγων και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και να γίνουν περισσότερες έρευνες».

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων, το φετινό τηλεοπτικό σποτ έχει κεντρικό μήνυμα «Πρόλαβέ το. Η έγκαιρη διάγνωση μετράει! Η ζωή σου μετράει!». Επιπλέον, δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης αποκλειστικά για τον καρκίνο του παγκρέατος στην ιστοσελίδα www.pancare.gr και την εφαρμογή Pancare, διαθέσιμη δωρεάν για λειτουργικό android μέσω του play.google.com.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα