«Καμαρώνει» για τις Πρέσπες!

Η γνωστή έπαρση από τον Τσίπρα για τη συμφωνία με τους ΣκοπιανούςΡεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Ανευρη και χωρίς να πει τίποτα καινούργιο και ουσιαστικό ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χθες το βράδυ, στο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ο κ. Τσίπρας, παρουσία φορέων και βιομηχάνων της περιοχής, καθώς και των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσoφ, Σερβίας Aννα Μπρνάμπιτς και της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ρουμανίας Αννα Μπίρχαλ, «σέρβιρε» ξαναζεσταμένο φαγητό για το όραμά του για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Δεν λησμόνησε ούτε αυτή τη φορά να προτάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ένα εργαλείο ανάπτυξης, τολμώντας μάλιστα να τη χαρακτηρίσει «διπλωματικό και πολιτικό εργαλείο», λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να γίνει πρότυπο επίλυσης διαφορών για την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.

Πρωτοβουλίες

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει σε συνεργασία με τους γείτονες για τη δημιουργία υποδομών, θυμίζοντας τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, «την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος υποδομών», όπως η οδική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σόφια και το Βουκουρέστι, αλλά και τα έργα που γίνονται στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Μίλησε επίσης για την ίδρυση ενός ομίλου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στον οποίο θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες από όλη την περιοχή των Βαλκανίων για να συντονίσουν την παραγωγική δράση. Ακόμα, ο κύριος Τσίπρας τόνισε ότι «το μέλλον της Μακεδονίας μας περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε γυρισμένη πλάτη στις χώρες αυτές, αλλά μια «ανοιχτή αγκαλιά».

Στα καθ’ ημάς, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα είναι εκτός Μνημονίων και ο νέος Προϋπολογισμός όχι μόνο δεν έχει λιτότητα, αλλά σημαντικές και αναγκαίες ελαφρύνσεις όχι μόνο για τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα. Παρέθεσε μια σειρά από νούμερα, όπως η μείωση της ανεργίας κατά 8,6%, και εξήρε την τουριστική βιομηχανία μας, που φέτος προσέλκυσε 32.000.000 επισκέπτες.

Αρχισαν ήδη τα προβλήματα και με τον εμπορικό όρο «Μακεδονία»

Υπάρχουν εννιά περιπτώσεις ελληνικών εμπορικών σημάτων με τον όρο «Μακεδονία» που έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα σε περίπτωση που αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού εγείρουν αξιώσεις. Αυτό είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Summit 2018 ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Μπράχος. Ανέφερε ακόμη ότι είναι υπερβολική η ανησυχία για τα εμπορικά σήματα συνολικά που φέρουν τον όρο Μακεδονία. Από τα εννιά σήματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπράχος, τα επτά είναι παρόμοια με αντίστοιχα επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ και τα δύο με επιχειρήσεις της Βουλγαρίας. Πρόκειται για νέες επιχειρήσεις που ενδεχομένως δεν έχουν καταχωρίσει διεθνώς το σήμα τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα