Oταν ο Παπανδρέου διέγραψε τον Σημίτη

Η εσωτερική κρίση στο ΠΑΣΟΚ το 2008, που έθεσε τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος εκτός Κ.Ο.

Oταν ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη… Hταν 12 Ιουνίου 2008, όταν η σοβούσα εσωκομματική κρίση εντός της «πράσινης» παράταξης έφθασε στο αποκορύφωμά της, με τον «μοιραίο» Γιώργο Παπανδρέου να θέτει ουσιαστικά εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον τέως πρόεδρο του κόμματος. 

Είχε προηγηθεί η επιστολή Σημίτη, με την οποία διαφωνούσε για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας. Τότε, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του πατέρα του «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», ο Παπανδρέου έστειλε την επιστολή διαγραφής στον Σημίτη, στην οποία ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω, αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ».

Συνέχισε, μάλιστα, επικαλούμενος την ανάγκη για ενότητα για την απόφασή του αυτή. «Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος, αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου» έγραψε. Πάντως, ενημέρωσε τον Σημίτη ότι δεν θα κινήσει τις τυπικές διαδικασίες διαγραφής, απλά και μόνο επειδή «σέβεται την ιστορία του», αλλά ότι δεν τον προσμετρά πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι ο Τύπος τότε άφηνε να εννοηθεί ότι η διαφωνία των δύο ανδρών δεν ήταν παρά μια αφορμή και πως η πραγματική αιτία της εσωτερικής κρίσης ήταν οι «καυτές» αποκαλύψεις για την υπόθεση Siemens και ότι ο Παπανδρέου δεν «έβγαλε» λάδι τον Σημίτη για τις συμβάσεις που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Οσο για τον Κώστα Σημίτη, απάντησε με βαρύτατες αιχμές, αφού «έδειξε» τον αντίπαλό του ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν τον απασχολούσε η παραμονή του ή μη στο κόμμα και πως θα συνέχιζε ακάθεκτος να λέει τη γνώμη του για όσα συνέβαιναν σε αυτό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα