Εμμονικός ΣΕΒ με τον κατώτατο μισθό

Διαφωνεί με τη μικρή αύξηση και ζητά ως «ανταλλάγματα» μείωση εισφορών και περαιτέρω συρρίκνωση αφορολογήτουΑδιάλλακτη απέναντι στο ενδεχόμενο της μονομερούς επικείμενης -μικρής- αύξησης του κατώτατου μισθού το 2019 παρουσιάζεται η ηγεσία του ΣΕΒ πριν από τη σημερινή έναρξη της προφορικής διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, ζητώντας ως «ανταλλάγματα» τη μείωση των εισφορών, με παράλληλη περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολογήτου. Εκτός διαδικασίας μένει η ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση των μελών της διοίκησής της.

Η ηγεσία του ΣΕΒ, μέσα από το τελευταίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου, με την ευκαιρία επανεξέτασης του νομοθετημένου κατώτατου μισθού για το 2019, υποστηρίζει ότι όσοι τάσσονται υπέρ των αυξήσεων υποβαθμίζουν το σημαντικό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο εγχώριο ΑΕΠ (70%, έναντι 56% στην Ε.Ε.). Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς μισθωτής εργασίας του ιδιωτικού τομέα (1/4) έχει αμοιβές κάτω των 600 ευρώ, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εφόσον οι ελάχιστες αμοιβές αυξηθούν, «είναι πολύ πιθανό ότι θα μεγαλώσει η ήδη διαδεδομένη αδήλωτη ή ημιδηλωμένη εργασία».

Δεν συμμετέχει η ΓΣΕΕ

Για τους λόγους αυτούς, μεταξύ άλλων, η ηγεσία του ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το εισόδημα των εργαζομένων θα μπορούσε να ενισχυθεί από μια σχετική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυαζόταν με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω της μείωσης του αφορολογήτου! Μάλιστα, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, η μείωση του οριζόντιου «αφορολογήτου» πρέπει την ίδια ώρα να συμπληρωθεί από μια γενναία αύξηση της επιστροφής φόρου στις οικογένειες με παιδιά».

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της χθες με επιστολή προς τον αρμόδιο για τις διαβουλεύσεις φορέα, τον ΟΜΕΔ, έκανε και επίσημα γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό (έχει οριστεί για σήμερα), έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών της ολομέλειας της διοίκησής της.

Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση «κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα» και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (των 510,09 ευρώ) και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα