Κυπριακή ΑΟΖ: Ξεκίνησε η γεώτρηση!

Το Stena Icemax της ExxonMobil έπιασε δουλειά στο Οικόπεδο 10 με τις… ευλογίες των ΗΠΑ. «Σιωπή» από την ΑγκυραΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Με τις… ευλογίες των ΗΠΑ ξεκίνησε η γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο Stena Icemax της ExxonMobil άρχισε να ποντίζει το τρυπάνι, διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ώσπου να φτάσει στον στόχο «Δελφύνη», που βρίσκεται 2.000 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Η Τουρκία, προς το παρόν, αποφεύγει να προσεγγίσει και να κάνει τους «τσαμπουκάδες» που έκανε στο γεωτρύπανο της ENI πριν από μερικούς μήνες. Γνωρίζει ότι δεν την… παίρνει να ανεβάσει την ένταση, τουλάχιστον στο σημείο όπου βρίσκονται και ενεργούν το Stena Icemax και τα συνοδευτικά του πλοία. Το μήνυμα άλλωστε στην Αγκυρα έστειλαν οι ΗΠΑ ακόμη μία φορά με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον στη Λευκωσία, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της.

Κατά τη συνήθη πρακτική των ΗΠΑ, ο κ. Φάνον ανέφερε επίσης ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να μοιραστεί ακριβοδίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν το τελευταίο διάστημα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
«Για τις ΗΠΑ τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν προτεραιότητα. Αυτή δεν θα είναι η μοναδική μου επίσκεψη εδώ και προσδοκώ σε μεγαλύτερη συνεργασία» κατέληξε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πριν από την Κύπρο έχει επισκεφθεί το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η κατάσταση στην Κύπρο.

Ναυτικές δυνάμεις

Στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις ξένων χωρών, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ διακριτική είναι η παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολεί στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κοντά στο Καστελόριζο προς αποφυγήν ναυτικής πρόκλησης από την Τουρκία.
Η Ελλάδα είναι παρούσα στην περιοχή με πλοία επιφανείας αλλά και υποβρύχια, ενώ πολεμικά σκάφη της συμμετέχουν και σε ειρηνευτικές δυνάμεις που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι ασκήσεις δε με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι συχνές με στόχο την ασφάλεια των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Κόλλια – Τσαρουχά: Δεν μας φοβίζει η Τουρκία

«Η Ελλάδα έχει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και δεν τη φοβίζει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας» ανέφερε η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στρατιωτικούς συντάκτες.

«Η Τουρκία είναι μία περιφερειακή δύναμη. Δεν τη φοβόμαστε. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, κάτι το οποίο αναγνωρίζουν οι εταίροι που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή» είπε η κυρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των Σκοπίων, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όποτε και να έρθει στη Βουλή.

«Ολοι περιμένουν, Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ., από πέντε ανθρώπους να σηκώσουν το βάρος της ιστορίας δεκαετιών. Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην Ιστορία και στους αγώνες των Μακεδονομάχων» επισήμανε -μεταξύ άλλων- η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και παράλληλα παρατήρησε ότι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί απαξιώνουν τη συμφωνία, δεν απεμπολούν τον αλυτρωτισμό τους.

Ερώτηση-σοκ στη Βουλή: Βυθίστε τα!

Απέσυρε η Ν.Δ. την ερώτηση του βουλευτή της Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διατάξει τη… βύθιση των τουρκικών πλοίων «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός», αν αυτά επιχειρήσουν να αντλήσουν πετρέλαιο εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Η ερώτηση έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τη Ν.Δ. και αποσύρθηκε αυθημερόν μετά την άμεση παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κώστα Τσιάρα. Στην ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών, ο «γαλάζιος» βουλευτής κατήγγειλε την Αγκυρα επειδή ετοιμάζεται για έρευνες και άντληση πετρελαίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
«Δεν έχετε δικαίωμα να παραχωρήσετε ούτε χιλιοστό από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» τόνιζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, στην Ιστορία και στον ελληνικό λαό.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα