Απειλές πολέμου από τον Ερντογάν, που εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη ΠαυλόπουλοΑπό τον
Ανδρέα Κούτρα

Η Τουρκία βάζει φωτιά στην κυπριακή ΑΟΖ εξαγγέλλοντας έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, τη στιγμή που ήδη έχει αρχίσει η γεώτρηση της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10. Αν επιχειρήσει τελικά η Αγκυρα να κάνει πράξη τις απειλές της, μένει να φανεί, ενώ κρίσιμο θα είναι και το ραντεβού Τσαβούσογλου με Πομπέο στις ΗΠΑ. 

Η Λευκωσία απαντά ψύχραιμα και προβάλλει τις δηλώσεις στήριξης των Αμερικανών, με τελευταία αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ενεργειακών πόρων Φράνσις Φάνον, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και υπερασπίστηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της. 

«Οι έρευνες φυσικού αερίου της ExxonMobil στο δήθεν Οικόπεδο 10 της ελληνοκυπριακής διοίκησης στα ανοιχτά της Κύπρου δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χακίμ Ακσόι, ανακοινώνοντας έρευνες της χώρας του στην κυπριακή ΑΟΖ. «Θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα, ώστε μαζί με την τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις περιοχές τις οποίες έχει αδειοδοτήσει η τουρκική δημοκρατία Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας και διάβασε ο Χακίμ Ακσόι. 

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Κύπρο όπου βρέθηκε για το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, παρουσία και του Νίκου Αναστασιάδη, παρουσίασε την εθνική γραμμή για το Κυπριακό. 

Απέρριψε κάθε σενάριο για συνομοσπονδία, τασσόμενος υπέρ της οργάνωσης με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, τάχθηκε υπέρ της μίας και ενιαίας διεθνούς νομικής προσωπικότητας με ενιαία ιθαγένεια για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απέκλεισε κατηγορηματικά την παραμονή στο έδαφος της Κύπρου στρατευμάτων κατοχής, όπως και το καθεστώς των εγγυήσεων τρίτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα