Εκρηκτικό κοκτέιλ υπο- γεννητικότητας και ανεργίας

Μπορεί το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα να έπεσε σε χαμηλό επταετίας, ωστόσο το υψηλό ποσοστό δομικής ανεργίας και η συρρίκνωση του πληθυσμού συνιστούν κινδύνους για τη μελλοντική αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματοςΟπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank, το ποσοστό δομικής ανεργίας στην Ελλάδα ήταν στο 13,8% το 2017 και εκτιμάται ότι θα σημειώσει μικρή πτώση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια (13,4% το 2020).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα (οπότε και του εισοδήματος) και η περαιτέρω πτώση του ποσοστού ανεργίας αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς.

Το δημογραφικό

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αν σε αυτόν τον παράγοντα προσθέσουμε τις υπάρχουσες δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στη μείωση του πληθυσμού (15-74 ετών) κατά 511.800.000 άτομα τα τελευταία 11 χρόνια, τις αρνητικές καθαρές επενδύσεις και τους ισχνούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας, τότε καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν πτωτικά ρίσκα για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η Eurobank αναφέρει επίσης ότι, παρά τη σωρευτική πτώση της ανεργίας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (Ιούλιος 2013 – Αύγουστος 2018), ο λόγος των ανέργων ως προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό στην Ελλάδα (ή εργατικό δυναμικό) εξακολουθεί να παραμένει ο υψηλότερος ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 28.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα