ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ

Τα ανήθικα παιχνίδια με τις συντάξεις και τα αναδρομικάΑπό την
Ντόρα Πάλλη*

Μέχρι πρόσφατα η πατρίδα μας είχε γνωρίσει διάφορες μεθόδους για τη δημιουργία εκλογικής πελατείας. Αναφέρω μερικές γνωστές σε όλους μας: Από διορισμούς ή υπόσχεση διορισμών, αυξήσεις ή υπόσχεση αυξήσεων, προνομιακές μεταχειρίσεις ατόμων ή ομάδων, υπόσχεση για προνόμια, μέχρι υποσχέσεις για τεχνητούς κοινωνικούς παραδείσους και ουτοπικές πολιτείες… Πίστευα ότι η κρίση θα προσγείωνε απότομα όλο αυτό το πολιτικό οικοδόμημα του λαϊκισμού και του πελατειακού κράτους. Ιδιαίτερα μετά τη στροφή στην πραγματικότητα του κ. Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα.

Αρκετά είχαμε πληρώσει τον λαϊκισμό! Δυστυχώς, όμως, από ό,τι φαίνεται, δεν τελειώσαμε με αυτόν… Απλά, τώρα, τους λαϊκιστές δεν τους έχουμε στην αντιπολίτευση – είναι η ίδια η κυβέρνηση! Και είναι αυτή που έχει εισαγάγει μια σειρά πολιτικών «νέας γενιάς» για τη δημιουργία εκλογικής πελατείας ή, καλύτερα, εκλογικής «ομηρίας»! Με τα νέα πολιτικά εργαλεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η ομηρία δημιουργείται όχι με την προσδοκία αυξήσεων, αλλά με την προσδοκία των μη μειώσεων – και τις τελευταίες ημέρες, με την προσδοκία της επιστροφής των αναδρομικών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφού τρομοκράτησε τους συνταξιούχους για δύο και πλέον χρόνια με μια μεταχρονολογημένη τερατώδη μείωση συντάξεων, τώρα φροντίζει να εισπράξει πολιτικά κέρδη από τη μη εφαρμογή του μέτρου που η ίδια άλλωστε εισήγαγε. Η επιχείρηση τρομοκράτησης έλαβε, δε, τον πιο επίσημο τρόπο από τη στιγμή που έγινε νόμος του κράτους, σε μια πρωτοφανή κίνηση προαναγγελίας των μειώσεων… Τώρα, με τον ίδιο θεατρικό τρόπο, προσπαθεί να πάρει πίσω τη μείωση των συντάξεων! Με μια παράσταση στη Βουλή, όπως πληροφορούμεθα.

Μια ανάλογη προσπάθεια πολιτικής ομηρίας γίνεται και με την υπόθεση των αναδρομικών, μέσω μιας ηθελημένης διγλωσσίας, που δίνει ψεύτικες ελπίδες σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Από τη μία, η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου λέει στους συνταξιούχους ότι θα χάσουν στα δικαστήρια τις πιθανές αγωγές τους και, από την άλλη, ανοίγουν πλατφόρμα για αιτήσεις στο επίσημο σάιτ του ΕΦΚΑ…

Την ώρα που δεν έχει λήξει καν το θέμα των επόμενων μειώσεων, υπόσχονται αναδρομικές αυξήσεις… Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιήσουν σε αυτό το παιχνίδι και τη σωστή επιχειρηματολογία των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι οι μειώσεις επεβλήθησαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού η χώρα τότε δεν είχε επιλογές… Μόνο που εκείνη την περίοδο σεβόμενη η τότε αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το «δημόσιο συμφέρον», που η ίδια επικαλείται σήμερα, έστελνε τους πολίτες στο Σύνταγμα…

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και η κυβέρνηση επιλέγει να ανέβει κι άλλο τα σκαλοπάτια της πολιτικής ανηθικότητας, παίζοντας με τον πόνο εκατομμυρίων οικογενειών αλλά και κλονίζοντας περισσότερο την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Πόση ακόμα εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνέει μια τέτοια κυβέρνηση; Ο αγώνας πλέον για όλους μας είναι ένας και μονόδρομος: Μαζί με την πραγματική ελπίδα, να μην πεθάνει και η πατρίδα μας!

*Σύμβουλος εκπαιδευτικών και κοινωνικών θεμάτων, μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα