Ωρολογιακή βόμβα για Μαξίμου τα «κόλπα» με την Εκκλησία

Πώς η συμφωνία (;) μεταξύ Τσίπρα και Ιερωνύμου απειλεί να προκαλέσει πολιτική κρίση αλλά και διχασμό στις τάξεις των ιεραρχώνΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Σε ωρολογιακή βόμβα μετατρέπεται για την κυβέρνηση η «ιστορική συμφωνία», κατά τον Αλέξη Τσίπρα, με την Εκκλησία, που όμως με βάση τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή είναι «πρόθεση συμφωνίας» με αστερίσκους και με «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να νομοθετήσει μονομερώς και αν τελικά δρομολογήσει τις αλλαγές, έτσι όπως τις ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ορατό το ενδεχόμενο να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου εκκλησιαστική και πολιτική κρίση, με ευθύνη της κυβέρνησης, που θα εμπλέξει στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» το Φανάρι με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εκκλησία της Ελλάδος με την Εκκλησία της Κρήτης και μητροπόλεις των Δωδεκανήσων.

Από την ίδια τη συμφωνία μέχρι τον τρόπο που τη διαχειρίζονται η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και η Αρχιεπισκοπή, όλα δείχνουν να γίνονται λανθασμένα. Τα κυβερνητικά στελέχη και οι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που επεξεργάστηκαν το κείμενο των 15 σημείων, το οποίο τόσες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, μοιάζουν να κατόρθωσαν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο: να βρεθεί η Εκκλησία στο επίκεντρο της διακομματικής αντιπαράθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που αυτή τη στιγμή στηρίζει ανοιχτά τη συμφωνία και την ίδια ώρα η Εκκλησία βρίσκεται σήμερα να είναι η «μπάλα» στην κομματική ποδοσφαιρική αρένα. Παλαιότερα βρισκόταν εκτός κομματικών παιχνιδιών και για τα ζητήματα που την αφορούσαν υπήρχε ένα διακομματικό «μορατόριουμ» και συναίνεση.

Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης και του κλίματος αμφισβήτησης και διαψεύσεων είναι το σίριαλ με την επίσκεψη ή όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών την προηγουμένη των ανακοινώσεων Τσίπρα – Ιερωνύμου. Τρεις εφημερίδες προσκείμενες στην κυβέρνηση έγραψαν με λεπτομέρειες ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ν.Δ. και Αρχιεπισκοπή διέψευσαν τα δημοσιεύματα. Και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ διέψευσε δημοσίευμα ότι στις 24 Οκτωβρίου, όταν επισκέφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου.

Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. για τα «ραντεβού»

Βαθαίνει η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ύστερα και από τη διαρροή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και, αφετέρου, ότι ήταν ενήμερος για το «ιερό» προσύμφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί σχετικά με τη συμφωνία που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία. Από την πλευρά του το Μαξίμου εξαπέλυσε στο μεταξύ μύδρους κατά του προέδρου της Ν.Δ.

Κομματικές πηγές, ωστόσο, της Ν.Δ. δεν ξεκαθάριζαν αν όντως έγιναν τα δύο αυτά «ραντεβού» και περιορίστηκαν να δηλώσουν γενικά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τακτικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο. «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δεν έχει τον Θεό του» ανέφερε σκωπτικά το Μαξίμου με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο είδε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά επιχείρησε να κερδίσει την εύνοιά του λέγοντας ότι «εγώ είμαι χριστιανός, ο πρωθυπουργός άθεος».

Για «τυχοδιωκτική στάση» κατηγορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο της Ν.Δ., τονίζοντας ειρωνικά ότι «δεν έχει τον Θεό του».

Στο ίδιο ύφος, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποτιμά τον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος δεν είναι και κανένα παιδάκι για να μην ξέρει τι κάνει», ενώ ο Νίκος Ξυδάκης απέδωσε την «εμπλοκή» στη συμφωνία στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που καταγράφεται ανάμεσα σε κληρικούς και μητροπολίτες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα