«Εφυγε» στα 78 ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης

Είχε γράψει το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί»Την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» άφησε χθες ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός Γιώργος Σκούρτης (φωτό). Ο ταλαντούχος δημιουργός με τον αιχμηρό στίχο (δικά του ήταν τα κομμάτια «Φάμπρικα» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, αλλά και το κορυφαίο «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» σε ερμηνεία Νίκου Ξυλούρη) πέθανε σε ηλικία 78 ετών. 

Ο συγγραφέας τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1940, ο Γιώργος Σκούρτης έκανε το ντεμπούτο του ως θεατρικός συγγραφέας το 1970 με το εξαιρετικό έργο του «Οι νταντάδες», ένα κείμενο το οποίο θεωρείται σταθμός στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και παίζεται μέχρι σήμερα, ενώ ακολούθησαν τα έργα «Οι μουσικοί», «Οι εκτελεστές», «Κομμάτια και θρύψαλα», «Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης», «Απεργία», «Το θρίλερ του έρωτα», «Εφιάλτες» καθώς και πολλά ακόμη.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του στην πεζογραφία, μια και ο Σκούρτης είχε γράψει ιδιαιτέρως αξιόλογα πεζογραφήματα, μεταξύ των οποίων τα «Mπαρμπα-Tζωρτζ», «Αυτά κι άλλα πολλά», «Ιστορίες με πολλά στρας», «Το χειρόγραφο της Ρωξάνης» και «Το συμπόσιο της Σελήνης». Ανάμεσα στα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα βιβλία είναι τα «Εκποίηση» και «Νύχταθλο». Ο ποιητικός κύκλος του «Μετανάστες» είχε μελοποιηθεί από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και σε αυτόν περιγράφεται η μοίρα χιλιάδων Ελλήνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις φάμπρικες της Δύσης.

Εκείνος είχε γράψει τους στίχους στο αντιπολεμικό τραγούδι «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» αλλά και στον «Ανεπανάληπτο», που ερμήνευσε ο Τόλης Βοσκόπουλος. Ο Γιώργος Σκούρτης είχε υπάρξει παντρεμένος με την αδελφή του Μάνου Ελευθερίου, Αγγελική, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο.
Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα