Τουρκία: Απειλεί με νέο γεωτρύπανο

Φτάνει εντός των επόμενων ημερών το «Deap Sea1» ώστε να αναλάβει σύντομα δράση στην ανατολική ΜεσόγειοΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές η Τουρκία επιστρατεύοντας τώρα και νέο γεωτρύπανο. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φτάσει στη χώρα το «Deap Sea1» και όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ θα αναλάβει σύντομα δράση στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με τον «Πορθητή» και το «Barbaros».

Στις τουρκικές προκλήσεις η Κύπρος απαντά με επιχείρηση διεθνοποίησης της αστάθειας που προκαλεί στην περιοχή η Αγκυρα με τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και τις απειλές να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή ασφάλεια. Κι όλα αυτά ενώ το γεωτρύπανο της ExxonMobil συνεχίζει να τρυπά στο Οικόπεδο 10 και στον πολλά υποσχόμενο στόχο «Δελφύνη».

«Η Κύπρος δεν θα εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία και το ενεργειακό της πρόγραμμα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Εκεί είχε συνάντηση με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις της Τουρκίας την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο κ. Χριστοδουλίδης φέρεται ότι τόνισε τη σημασία που έχουν οι ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο για την περιφερειακή συνεργασία, όπως επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Τούρκοι ωστόσο δείχνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την ένταση. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να θέσει θέμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξή της στη Λευκωσία, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ονειρεύεται μπαράζ ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο από το νέο γεωτρύπανο «Deap Sea1». Οι Τούρκοι προκαλούν και στη «νεκρή ζώνη», δυτικά της Λευκωσίας, όπου στρατιώτες του Κατοχικού Στρατού παρενοχλούν Κύπριους αγρότες.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Μπροστά σε κρίσιμες ώρες

Μπορεί άπαντες να επιχειρούν να πείσουν Ελλάδα και Κύπρο ότι όλα θα πάνε καλά στο θέμα των γεωτρήσεων, αλλά να μου επιτρέψετε να διατηρήσω επιφυλάξεις. Πρώτον, διότι η Τουρκία δεν πρόκειται να το αφήσει να συμβεί χωρίς να πάρει ανταλλάγματα. Και, δεύτερον, διότι οι ΗΠΑ πάνω από όλα βάζουν τα… δολάρια και τα συμφέροντά τους. Ετσι, δεν αποκλείω να στήσουν «παγίδα» διαλόγου σε βάρος του Ελληνισμού, εντάσσοντας και αυτό στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα στις ΗΠΑ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία . Για να δούμε τι θα δούμε, διότι οι ώρες είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα