Με άρωμα προβοκάτσιας οι τουρκικές προκλήσεις

Βήμα βήμα οι Τούρκοι ανεβάζουν την ένταση σε Κύπρο και Αιγαίο και φλερτάρουν με την προβοκάτσια που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση εν μέσω γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖΗ Λευκωσία όμως αντιδρά με δέσμευση μεγάλης περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ για διεξαγωγή πολυεθνικής άσκησης ως απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Η άσκηση θα διεξαχθεί ως τις 15 Δεκεμβρίου σε μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει και τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 στο σημείο Δελφύνη. Η άσκηση αυτή αποτελεί «ασπίδα» για το πλωτό γεωτρύπανο της Exxonmobil.

Πάντως, ο τουρκικός Τύπος θριαμβολογεί ότι μετά τη δημιουργία του στρατιωτικού παρατηρητηρίου στη νήσο Τσαβούς ο Ελληνικός Στρατός δεν πλησιάζει στα Ιμια, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» κάνει βόλτες στο Οικόπεδο 4 και ο κατοχικός στρατός παρεμποδίζει τους Ελληνοκύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους στη νεκρή ζώνη.

Συγκεκριμένα, το «Barbaros» πλέει συνοδεία τεσσάρων πολεμικών πλοίων εντός του Οικόπεδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, που γειτνιάζει με το Οικόπεδο 10 όπου διεξάγεται η γεώτρηση της ExxonMobil. Στην περιοχή βρίσκεται η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού για παν ενδεχόμενο, ενώ στο Οικόπεδο 10 πλέει και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Οι προκλήσεις της Αγκυρας συνεχίζονται στο έδαφος, καθώς ο κατοχικός στρατός παρεμποδίζει ακόμη μία μέρα τους Ελληνοκύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους, και ταυτόχρονα στο Αιγαίο, όπου χθες έγιναν επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, που οδήγησαν και σε δύο εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν.

Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι Ελληνες δεν πλησιάζουν στα Ιμια» χάρη στη στρατιωτική βάση που έχτισε το τουρκικό ναυτικό στο νησί Τσαβούς.

Υποχωρητικότητα

Τα επεισόδια αυτά προκαλούν προβληματισμό στην Αθήνα, που γίνεται μεγαλύτερος από ορισμένες δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίες δείχνουν υποχωρητικότητα.
Ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε χθες ότι ελπίζει οι δηλώσεις Τσαβούσογλου να «αφυπνίσουν όσους ζουν σε ιδεατούς κόσμους». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε πει ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να «ξυπνήσουν από το όνειρο» της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων.

Αν. Κούτρας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα