«ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΟΥΛΤΑΝΟ

Νέα πρόκληση του Μπουτάρη, που θα φιλοξενήσει σε αίθουσα του δημαρχείου εκδήλωση για τον Τούρκο σφαγέα Γ. ΕβρενόςΑπό τον
Γιάννη Κουριαννίδη*

Μ ία από τις ενδοξότερες μορφές των Οθωμανών ήταν και ο Γαζή Εβρενός. Το όνομά του αποτελεί παραφθορά του ελληνικού «Ουρανός» και ήταν γόνος εξισλαμισθέντος κλάδου της ελληνικής αυτής οικογένειας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που έδωσε μέχρι και αυτοκράτορες.

Η απώτερη ελληνική καταγωγή του, βεβαίως, δεν του δημιούργησε αναστολές στο να κατακτήσει ως στρατηγός των οθωμανικών στρατευμάτων τόσο τη Θράκη όσο και τη Μακεδονία και την Κόρινθο, προβαίνοντας παράλληλα σε φρικαλεότητες και πάσης φύσεως ωμότητες εναντίον των Ελλήνων. Αυτή η συμπεριφορά του έναντι των κατοίκων των κατακτημένων από τα στρατεύματά του περιοχών ήταν που οδήγησε τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ να τον χαρακτηρίσει αιμοβόρο και με απαράμιλλη έχθρα προς το χριστιανικό στοιχείο.

Για τους Οθωμανούς αλλά και για τους μεγαλοϊδεάτες σημερινούς Τούρκους η προσωπικότητα του Εβρενός έχει δεσπόζουσα θέση στην Ιστορία τους, αφού σηματοδοτεί ουσιαστικά τις πρώτες κατακτήσεις τους επί ευρωπαϊκών εδαφών. Μάλιστα, ο τάφος του βρισκόταν στα Γιαννιτσά της Πέλλας, όπου εγκαταστάθηκε έως το τέλος της ζωής του και όπου πρόσφατα ανακαινίστηκε το μαυσωλείο του, το οποίο λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού!

Είναι λογικό, λοιπόν, οι σημερινοί Τούρκοι που οικειοποιούνται την οθωμανική Ιστορία να επιδιώκουν να αναδείξουν την προσωπικότητα αυτή, αναζητώντας μάλιστα πρόθυμους υποστηρικτές των σχεδίων τους – ιδιαίτερα στις περιοχές που ο Εβρενός είχε κατακτήσει.

Ενας τέτοιος «πρόθυμος» δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που παραχώρησε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί σήμερα εκδήλωση προς τιμή αυτού του σφαγέα! Το εξόχως προκλητικότερο είναι ότι η αίθουσα παραχωρήθηκε όχι σε κάποιον σύλλογο, αλλά στον εκπρόσωπο του τουρκικού κράτους στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στο τουρκικό προξενείο της πόλης! Προφανώς, για τον Γιάννη Μπουτάρη είναι «κατάπτυστοι» όσοι συμμετέχουν σε συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αφού «δεν είναι δυνατόν να θέλουν οι πολίτες να ασκήσουν εξωτερική πολιτική», αλλά φαίνεται ότι θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να κρατά για τον ίδιο αυτό το προνόμιο.

Εξάλλου, το έχει κάνει επανειλημμένως: Πότε φιλοξενώντας τον Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη και λειτουργώντας ως «λαγός» της κυβέρνησης και των Σκοπιανών εν όψει της ντροπιαστικής Συμφωνίας των Πρεσπών, πότε εγκαινιάζοντας το γραφείο του Σόρος στη Θεσσαλονίκη, πότε θέτοντας υπό την αιγίδα του την ίδρυση του «Μουσείου Ατατούρκ» και τώρα με την υποστήριξη των προκλητικών και προσβλητικών για την ιστορία του Ελληνισμού πρακτικών της Τουρκίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιήσει η Αγκυρα μέσω των εγχώριων οργάνων της στον χώρο της Θράκης μόλις δυόμισι χρόνια νωρίτερα και, συγκεκριμένα, στην Ξάνθη. Τότε είχε επιλεγεί ως ημερομηνία για την εκδήλωση τιμής προς τον Εβρενός η 14η Μαΐου, που είναι η επέτειος απελευθέρωσης της Θράκης μας από την τουρκική κυριαρχία! Διοργανωτής τότε ήταν η Πολιτιστική – Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Γαζή Εβρενός και Βαλκάνια» σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης.

Η πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου τότε, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους κατοίκους της πόλης, λόγω της εξόφθαλμης πρόκλησης με την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, φαίνεται ότι ανέβασε τον πήχη της προκλητικότητας της Αγκυρας και έτσι οδηγηθήκαμε στη σημερινή εκδήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιθύνων νους της σύνολης προσπάθειας για την ανάδειξη της «προσφοράς» του Εβρενός είναι ο Αμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπαχτσεσεχίρ Χιθ Λόουρι, που φαίνεται ότι έχει πάρει «εργολαβία» την καθαγίαση της προσωπικότητας αυτού του σφαγέα.

Οι πληροφορίες μας μάλιστα λένε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικός ο ρόλος του στην προσπάθεια της Αγκυρας να αξιοποιηθεί προς όφελος των επιδιώξεών της στην Καβάλα το κτίριο του Ιμαρέτ, που φέρεται ότι έχτισε ο Εβρενός στην πόλη και που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αλλά προσκρούει στις αντιδράσεις του αιγυπτιακού κράτους, που το θεωρεί δική του κληρονομιά και όχι οθωμανική!

Αραγε, πού βρίσκεται σε όλη αυτή την ιστορία η ελληνική πλευρά; Εκτός από «γιουσουφάκι» του εκάστοτε «σουλτάνου», τι άλλο ρόλο επιφυλάσσει αντάξιο της Ιστορίας και του πολιτισμού μας;

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα»,
[email protected]

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα