Κεραυνοί του Καισαριανής κατά Ιερώνυμου

«Κανονικά παραπτώματα δεν παραγράφονται ούτε μετά θάνατον» είπε ο ΔανιήλΣε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση στους κόλπους της Ιεραρχίας για το κείμενο Τσίπρα – Ιερωνύμου. Αίσθηση στους εκκλησιαστικούς κύκλους προκάλεσε η οξύτητα με την οποία μίλησε ο κ. Ιερώνυμος από τη Λιβαδειά, λέγοντας ότι αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο στην αντιπαράθεση για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώτη φορά έδειχνε φανερά ενοχλημένος, ίσως και κακόκεφος από την εξέλιξη των πραγμάτων. «Η προειδοποίηση απευθυνόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή στους 73 μητροπολίτες που αντιτάχθηκαν στις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου;» αναρωτιούνταν μητροπολίτες και εκκλησιαστικοί παράγοντες. Με επικριτική διάθεση για τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου μίλησε ο μητροπολίτης Καισαριανής. Ο κ. Δανιήλ είχε αποχωρήσει από την Ιεραρχία πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίασή της, φανερά ενοχλημένος και ύστερα από διαπληκτισμό που φέρεται ότι είχε με μητροπολίτη.

Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 άφησε να εννοηθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος με τους χειρισμούς του ενδεχομένως να βαρύνεται με κανονικά παραπτώματα. «Τα κανονικά παραπτώματα δεν παραγράφονται, οι πολιτικοί μπορεί να παραγράψουν τις ευθύνες τους. Τα κανονικά παραπτώματα και των μητροπολιτών, και των συνοδικών μητροπολιτών, και του Αρχιεπισκόπου δεν παραγράφονται ούτε με τον θάνατό τους. Μπορεί και μετά τον θάνατό τους να επικριθούν και να κατακριθούν» είπε με νόημα ο μητροπολίτης Καισαριανής.

Στο μεταξύ, ενώ οι αντιδράσεις εστιάζουν στην εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών, μητροπολίτες και κληρικοί καταυγάζουν μια πιο σοβαρή πτυχή των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, που βρίσκονται επί ξυρού ακμής, το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Κοζάνης Παύλος προειδοποίησε χθες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το άρθρο 3, που αφορά τα περί Εκκλησίας, και πως θα προταχθεί ότι το έθνος μας είναι ανεξίθρησκο: «Ετσι το θέλουν ο κ. Αλιβιζάτος, ο συνταγματολόγος, και μια μικρή παρέα, που έχουν λύσσα χρόνια τώρα. Σαν ποιμαίνουσα Εκκλησία δεν φοβόμαστε. Μη μας απειλούν. Μη μας κουνάν το δάχτυλο».
Και οι κληρικοί της Μητρόπολης Ναυπάκτου εξέφρασαν ανοιχτά την ενόχλησή τους για τις αλλαγές στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως αυτές δρομολογούνται από την κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα