Δημοσιονομική «βόμβα» βλέπει η Κομισιόν στα αναδρομικά!

Χτυπά καμπανάκι για τις δικαστικές αποφάσεις! Βασίζει τη μη περικοπή των συντάξεων στο πάγωμά τους ως το 2022Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2022, ως αντίβαρο στη μη περικοπή τους το 2019, επισημαίνει η Κομισιόν στην Eκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στην έκθεση γίνεται ουσιαστικά λόγος για μια επικείμενη δημοσιονομική «βόμβα» λόγω των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Υπογραμμίζεται ότι, εάν η κυβέρνηση επιστρέψει τα ποσά από τις παράνομες μειώσεις (κυμαίνονται από 2,5 έως 12 δισ. ευρώ), τότε θα καλύψει τη δαπάνη με νέα επώδυνα αντίμετρα.

Οι ιθύνοντες νόες της Κομισιόν τονίζουν ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση, με τη δέσμευση της Ελλάδας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ» χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις και με την εφαρμογή θετικών μέτρων 910.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο έως το 2022 και στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τις συντάξεις, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Εάν εφαρμοζόταν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων για το 2019, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, θα θίγονταν 1.400.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, κατά μέσο όρο, θα υφίσταντο μείωση 14%.

Παράλληλα, η Κομισιόν «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν εξαιτίας των διεκδικήσεων των συνταξιούχων, οι οποίοι ζητούν τα αναδρομικά από τις παράνομες, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, περικοπές στις συντάξεις και από την κατάργηση των δώρων από το 2012 και μετά. Οπως επισήμανε η «κυριακάτικη δημοκρατία» (18 Νοεμβρίου), η δαπάνη για τα αναδρομικά εκτιμάται από 2,5 έως και 12 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που θα αποφασίσει η κυβέρνηση να καλύψει.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (MTFS) και των ετήσιων ενημερώσεών της»!

«Απαισιοδοξία» του ΟΑΣΑ για την ανάπτυξη

Στο 2,2% περιορίζει ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις για το 2019 αναφορικά με το ΑΕΠ της Ελλάδας, κατεβάζοντας μάλιστα τον πήχη ακόμα πιο χαμηλά -στο 2,1%- το 2020. Σε μια γενικώς θετική έκθεση ο οργανισμός δεν παύει να αναδεικνύει τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας, όπως η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ο όγκος των «κόκκινων» δανείων, οι αργοί ρυθμοί προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Εμμέσως ο ΟΟΣΑ καυτηριάζει την «υπερλιτότητα» που επιβάλλει η κυβέρνηση και την επιλογή της να κόβει κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να δώσει παροχές και μποναμάδες. Τονίζει ότι εάν ο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης «θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους ή αν το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού υπερβεί τους στόχους η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια αλλαγή προτεραιοτήτων μεταξύ των στοχευμένων κοινωνικών μέτρων και των επενδύσεων σε υποδομές, καθώς και να συνεχίσει να διευρύνει τη φορολογική βάση».
Στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ευμετάβλητες, καθώς υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την ικανότητα των τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα