Μικρά στικάκια, μεγάλες περικοπές

Οταν για πρώτη φορά (το 2009) ο Παπακωνσταντίνου παρέδωσε σε USB τον Προϋπολογισμό

Από την 
Κατερίνα Κανάκη

Ηταν 20 Νοεμβρίου του 2009 όταν ο… πιονέρος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, παρέδωσε τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2010 στον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο όχι με το παραδοσιακό βιβλίο, αλλά σε ψηφιακή μορφή, το λεγόμενο στικάκι.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατατέθηκε με USB προκαλώντας τον ενθουσιασμό αλλά και την έκπληξη ορισμένων τεχνολογικά αναλφάβητων βουλευτών. «Κι όμως σ’ αυτό περιέχεται ο Προϋπολογισμός» είπε αστειευόμενος ο πρόεδρος της Βουλής ενώ φωτογραφιζόταν με το στικάκι. Σχολίασε μάλιστα ότι μάλλον ο πιο ορθός ελληνικός όρος, η ελληνική λέξη για το stick, είναι ψηφιακό μέσο αποθήκευσης. «Επομένως, ο Προϋπολογισμός κατατίθεται διά του ψηφιακού μέσου αποθήκευσης. Ευχόμαστε, κύριε υπουργέ, και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα τόσο πολύ», όπως είπε επί λέξει.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, θαύματα δεν γίνονται, ούτε ένα στικάκι μπορεί να… φέρει την άνοιξη. Το έλλειμμα δεν μειώθηκε, οι επενδύσεις δεν εκτοξεύθηκαν και η φοροδιαφυγή δεν περιορίστηκε, όπως ευαγγελίζονταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, έκτοτε το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε το στιλ Παπακωνσταντίνου και έτσι το «έθιμο» της παράδοσης σε ηλεκτρονική μορφή συνεχίζεται ως σήμερα.

Μάλιστα, η «τελετουργία» έχει εξελιχθεί, καθώς το υπουργείο κάνει ειδικές παραγγελίες τα στικάκια, που συνήθως συνοδεύονται και από ειδικές θήκες. Το δε κόστος είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού στο παρελθόν τα 200 USB είχαν στοιχίσει περί τα 5.000 ευρώ! Αίσθηση ακόμη προκαλεί ότι οι τελετές παράδοσης στην Ολομέλεια γίνονται πάντα σε εύθυμο, για να μην πούμε σε εορταστικό κλίμα. Καλή και άγια η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατάθεση του, αν μη τι άλλο, ογκωδέστατου Προϋπολογισμού.

Κανείς όμως δεν κατάλαβε ποτέ γιατί η παράδοσή του πρέπει πάντα να συνοδεύεται από πανηγυρισμούς. Ειδικά τα χρόνια των δυσβάσταχτων Μνημονίων, στα οποία αυτά τα στικάκια έκρυβαν μέσα τους μύρια κακά για τον λαό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα