Τουρκία: Απειλές τώρα και για νέο «Αττίλα»!

Το παραλήρημα της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ με αφορμή τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΚύπρουΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Mε νέο «Αττίλα» απειλεί η Τουρκάλα ακροδεξιά πολιτικός και αντίπαλος του Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές Μεράλ Ακσενέρ. Η προειδοποίηση για νέα εισβολή στην Κύπρο με αφορμή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνει ότι οι Τούρκοι είναι ενωμένοι στα αναθεωρητικά σχέδιά τους και στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τη στιγμή που το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις βόλτες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο Οικόπεδο 4, συνοδεία τεσσάρων πολεμικών πλοίων, η αποκαλούμενη «σιδηρά κυρία» της τουρκικής πολιτικής Μεράλ Ακσενέρ θύμισε την εισβολή του 1974 και το συνθηματικό της επιχείρησης, απειλώντας με νέα: «Απευθύνομαι στους ιμπεριαλιστές στην ανατολική Μεσόγειο και τους συνεργάτες τους και τους λέω να μην ξεχάσουν ότι, αν χρειαστεί, η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές, η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμένει τουρκική».

Πρόκειται για ακόμη μία πρόκληση της Αγκυρας, που δεν λέει να σταματήσει την πολεμική ρητορική της, ενόσω, ωστόσο, συνεχίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η γεώτρηση από το τρυπάνι της ExxonMobil.

Η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος φαίνεται ότι παίρνει τη σκυτάλη από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προκαλούν ασταμάτητα, σε καθημερινή βάση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, φέρεται ότι… έφαγε πόρτα από τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο όταν έθεσε θέμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οπως προέκυψε από απάντηση που δόθηκε από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατόπιν σχετικής ερώτησης (έγινε από τον Ελληνα ανταποκριτή Μιχάλη Ιγνατίου), «οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν όποιες δραστηριότητες ή ρητορική αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», για να προσθέσει η ίδια πηγή: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Τη στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κάνοντας λόγο για «σημαντική γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας» και «δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα